ВЛК, водії, готель на кордоні: СБУ розкрила ще три схеми “ухилянтів”

Служба безпеки України заблокувала ще три схеми ухилення від мобілізації. П’ятьом організаторам незаконних схем повідомлено про підозру.

Про це 8 квітня повідомив пресцентр СБУ.

Організатори пропонували військовозобов’язаним уникнути мобілізації на підставі підроблених документів та шляхом нелегального перетину кордону. Вартість таких “послуг” становила від 3 до 6 тисяч доларів залежно від терміновості “вирішення питання”.

У СБУ зазначили, що не допустили втечі від мобілізації сотні “ухилянтів”.

Так, у Києві викрито дві злочинні схеми. Першу організував голова військово-лікарської комісії одного з районів столиці. За гроші він безпідставно оформляв своїм “клієнтам” документи про зняття з військового обліку за станом здоров’я. Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Іншу схему налагодив керівник однієї із псевдоблагодійних організацій, який пропонував громадянам виїхати за межі України як водіям гуманітарних перевезень. Його спільницю СБУ викрила у грудні 2022 року.

У Закарпатській області затримано місцевого адвоката і власницю готелю, яка сама підшукувала “кандидатів” на втечу за кордон. Зловмисники намагались приховано переправити військовозобов’язаних до ЄС поза контрольно-пропускними пунктами.

Фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань); ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Читайте також:
СБУ заблокувала ще 14 схем ухиляння від мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна