Батальйон К2 54 омбр показав евакуацію своїх загиблих та мертвих росіян після епічного бою за “Т-образку”

Батальйон К2 54-ї окремої механізованої бригади ЗС України імені гетьмана Івана Мазепи показав операцію з евакуації своїх загиблих побратимів після епічного бою за позицію “Т-образка” в Бахмутському районі Донецької області.

Відео з позначеннями оприлюднено 8 квітня на каналах бойової групи К-2 у YouTube та Telegram (без блюру).

“Ми трохи дискутували, чи варто показувати ці кадри. Але зрештою вирішили, що варто. Щоб ніхто ніколи не забував, що свобода і незалежність України 🇺🇦 даються великою ціною. За кожен відвойований в окупанта метр української землі, на жаль, платять своїми життями захисники України”, – сказано в підписі.

“Після бою… “Евакуація”. Група військовослужбовців батальйону К2 здійснює перший вихід на місце бойових дій, щоб забрати тіла загиблих побратимів. Місцевість ви упізнаєте”, – зазначено також під відео.

У сюжеті (перша частина) показано, як українські військові на багі з причепом прибувають до місця попереднього бою, оглядають місцевість, забирають два тіла полеглих та трофейну зброю. При цьому, як можна побачити за умовними позначками, між дерев та у траншеях залишаються близько десяти трупів російських солдатів.

К2 не вказує, про яку саме місцевість ідеться, але, за різними ознаками, це позиція “Т-образка”, що фігурувала на попередніх відео, опублікованих батальйоном.

Це колишній опорний пункт російських окупантів на краю лісопосадки біля межі Донецької і Луганської областей, приблизно на 1,5 км на північ від села Верхньокам’янське Бахмутського району, на схід від місьа Сіверськ.

Нещодавно тут відбувся черговий великий наступальний бій батальйону К2.

Воїни групи К2 розказали і показали на відео, як вони відбивали “Т-образку”, про це 7 квітня публікувала репортаж “АрміяInform“.

Навколо опорного пункту, який раніше був українським, останніми тижнями точилися важкі бої. Росіяни змогли захопити “Т-образку”, але К2 провели успішну операцію та відбили позицію. Окупанти (“вагнерівці”) втратили тут загалом понад сотню солдатів, їхні трупи й надалі досі лежать на полі бою.

Бійці з позивними “Крест” і “Качан” показували журналістам, як виглядає територія навколо “Т-образки”. До ворожих позицій звідти менше кілометра.




“У нас тут був бій, ми зайняли дві позиції. Одну зайняли “діди”, іншу — ми. Ворог про це не знав і вночі рушив на нас із двох напрямків. Поки окопувалися, ворог вирішив атакувати з правого флангу, потім обійшов і став наступати з лівого. Ми зустріли його із засідки і завдали ураження — так вони там всі й померли”, — розповів Крест.

Проти них воювали “вагнерівці” з числа засуджених. За словами українських бійців, найманці не мали досвіду, тому штурмували просто в лоб.

У бою взяла участь українська бронетехніка.

Переходьте для перегляду відео на YouTube:

У той час на позиції було близько 30 окупантів, їх штурмували два танки та бойова машина піхоти ЗСУ.

Під час штурму танк Т-72 “Сокіл” 54-ї бригади наблизився до окопів противника дуже близько і розстріляв росіян майже впритул.

Після того, як в екіпажу закінчилися танкові снаряди, було ухвалено рішення чавити залишки піхоти росіян траками.

“Зафільмовані з БПЛА епізоди «Бій за Т-образку» у мініатюрі демонструють увесь жах сучасної масштабної війни, імовірність виникнення якої ще 10 років тому вважалася у світі абсурдом”, – пише армійське видання.

На відео зафіксовано, як наш танк “утрамбовує” ворожі окопи.

Наступного дня бійці, які зайняли позиції, розкопали полоненого росіянина, який пробув під землею близько 20 години. Ним виявився найманець із “групи Вагнера”.

В окупанта запитали про його відчуття після того, як танк розчавив окоп. “Блискучі”, – відповів “вагнерівець”.

“Декого взяли в полон, декого викопали живим після того, як їх наш танк закопав. Щоб щось таке вони розповідали — так нічого. Вони думали, що їх тут бити будуть, а їм тут каву, “колу” дають, цигарки — вони у шоці. Їм там показували відео — начебто ми їхні голови тут варимо” — розповів у свою чергу Крест.

Також він констатував, що російська артилерія починає атакувати своїх же, якщо вони відступають. Та що росіяни не забирають свої трупи з поля бою.

Читайте також:
Залужний нагородив солдата 92 омбр “Хижака” Зубарєва, який у ближньому бою з камерою “гоу про” відбив переважальні сили росіян

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна