ГУР та ОПУ прокоментували злиття в мережу “плану контрнаступу ЗСУ”

Речник Головного управління розвідки МО України Андрій Юсов заявив, що злиті в мережу так звані “засекречені військові документи” про плани ЗСУ – підробка та спецоперація російських спецслужб.

Про це він заявив в ефірі національного телемарафону у п’ятницю, 7 квітня.

“Останні десятиліття найуспішніші операції російських спецслужб проходили в фотошопі. З попереднього аналізу цих матеріалів ми бачимо брехливі цифри по втратах з обох сторін. Частина інформація явно зібрана з відкритих джерел. Якщо говорити про потреби української армії: тема багато обговорювала на всіх рівнях. Ні для кого не є секретом, що Україна ставить питання про авіацію, танки, боєприпаси та інші речі, які потрібні для швидшого звільнення окупованих територій, для збереження життів. Все інше – будемо чекати офіційних коментарів [Пентагону]. Але українському суспільству немає підстав переживати”, – цитує Юсова “Українська правда”.

Він додав, що контрнаступ буде, і головні плани ворог побачить і відчує на полі бою. Він також припустив, що росіяни могли підробити документи, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні.

Також Юсов прокоментував заяву секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що з планом контрнаступу ознайомлені не більше п’яти людей у світі: “Пан Данілов знає, про що говорить. Це надсекретна інформація. Остаточне рішення приймає українське військово-політичне керівництво”.

Радник керівника офісу президента Михайло Подоляк також вважає, що матеріали про підготовку українського контрнаступу, які з’явилися в мережі як нібито витік секретних військових документів, є підробкою, створеною російською розвідкою.

“З розпаду СРСР російська розвідка деградувала настільки, що єдиний спосіб відмитися від “солсберівських пригод”, “триденних планів” та інших  провалів це фотошоп та “віртуальні псевдозливи”. Москві надто хочеться зірвати український контрнаступ. Але справжні плани росіяни побачать на полі. Скоро”.

За словами Подоляка, опубліковані дані радше спираються на статистичний аналіз поставок, можливих оперативно-тактичних задумів, а також містять великий обсяг фіктивної інформації.

При цьому радник керівника ОП зазначає: безперечно, будь-яка війна передбачає постійні спроби розвідорганів ворожої сторони отримати доступ до напрацювань Генерального штабу.

Водночас, якби Росія справді отримала реальні сценарні заготовки – вона навряд чи оприлюднила б їх. Адже набагато вигідніше заготувати власні зустрічні пастки, залишаючи при цьому другий бік у незнанні про власне знання. Натомість публікація нині – це безумовний доказ виключно оперативної інформаційної гри Росії, наголосив Подоляк.

Читайте також:
Пентагон почав розслідування щодо витоку інформації про плани підготовки наступу ЗСУ, – NYT

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна