Вибори президента Чорногорії виграв сербський економіст, який ще не оголошував позицію по Україні

Президент Чорногорії Міло Джуканович, який керував країною на посадах глави держави та уряду з 1991 року (з невеликими перервами) і фактично сформував проєкт незалежної Чорногорії, визнав, що програв у другому турі президентських виборів кандидату від руху “Європа зараз” економісту Якову Мілатовичу.

“Чорногорія зробила вибір, і я його поважаю. Бажаю йому (Мілатовичу), щоб у нього все вийшло на посаді президента. Якщо йому вдасться (…), значить, усе вдасться і Чорногорії”, – наводить слова Джукановича чорногорська телерадіокомпанія РТЦГ.

Президентські вибори в пост-югославській державі відбулися 2 квітня.

Джуканович також подякував усім, хто віддав голос за нього, зазначивши, що “тепер важливо, щоб Чорногорія зробила і наступний вибір 11 червня на парламентських виборах”.

За офіційними даними, після підрахунку 100% бюлетенів Мілатович заручився підтримкою 58,88% виборців, тоді як Джуканович – 41,12%.

Явка становила 70,4%. Правом голосу володіють 542 тис. громадян Чорногорії.

Проти першого туру, в якому Мілатович набрав 29%, його фінальний результат зріс майже удвічі. Скомпрометований корупційними скандалами Джуканович до 35% додав зовсім трохи.

Хто такий Мілатович

Яков Мілатович

36-річний Яков Мілатович – етнічний серб, представник руху “Європа зараз” – у минулому обіймав посаду міністра економіки Чорногорії. Він, за його словами, голосував за незалежність Чорногорії на референдумі 2006 року про вихід країни з державного союзу Сербії та Чорногорії. Мілатович також підтримує збереження членства Чорногорії в НАТО і приєднання країни до ЄС. Крім того, він виступає за налагодження відносин із Сербією і критикує розпалювання антисербських настроїв у суспільстві.

При цьому він ніяк не означив свою позицію щодо повномасштабної агресії Росії проти України. Відтак Мілатовича підтримали і проросійські та сербські сили, і значною мірою проєвропейські виборці. Першими Мілатовича привітали з перемогою серби, а його прихильники вийшли святкувати з сербськими прапорами.

У 2021 році він відвідував Санкт-Петербурзький економічний форум, а також робив заяви про проблеми в чорногорській економіці, викликані “українською кризою”.

Новий зовнішньополітичний орієнтир Чорногорії, яка при Джукановичу вступила до НАТО і рухалася до ЄС, мають показати вибори 11 червня та коаліція, яку утворить партія Мілатовича “Європа зараз”.

“Раніше західні дипломати публічно оголосили, що входження цієї політсили до коаліції стане проблемою для просування Чорногорії на шляху до членства в ЄС.
Очевидно, що нинішня підтримка нового президента Заходом дозволяє припустити, що він дав гарантії, що пропутінські сили не будуть залучені до коаліції. Чи дотримається новий президент свого слова, особливо зважаючи на те, що коаліція з партією Джукановича ДПС виглядає для нього неприйнятною?..
Зважаючи на бажання активізувати шлях до ЄС, варто очікувати продовження публічної підтримки територіальної цілісності України. Також малоймовірно, що Мілатович піде на конфлікт з ЄС у питанні антиросійських санкцій. Проте в інших питаннях зміни можливі”, – пише про це “Європейська правда”.

Читайте також:
Чорногорія надасть Україні додаткову військову допомогу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна