Зеленський звозив віцеканцлера ФРН і генсека Ради Європи у село під Черніговом, де рашисти місяць мордували людей у підвалі

На річницю звільнення Чернігівської області від російських окупантів президент Володимир Зеленський відвідав регіон разом із віцеканцлером – міністром економіки та захисту клімату Німеччини Робертом Габеком та генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич. Вони оглянули наслідки окупації російськими військами села Ягідне під Черніговом та скоєних ними воєнних злочинів.

Про це в понеділок, 3 квітня, повідомляє пресслужба президента.

Глава держави разом з іноземними гостями відвідав школу в Ягідному, у підвалі якої з 3-го до 30 березня 2022 року окупанти утримували в антисанітарних умовах, без води та їжі 367 цивільних. Серед заручників було 50 дітей, зокрема кілька немовлят – найменшому було півтора місяця. Одинадцять осіб померли, не витримавши нелюдських умов. Десятьох розстріляли російські окупанти.

Президент України та європейські гості поспілкувалися з жителями села, яких утримували в підвалі школи.

“Дякую за те, що вижили, змогли дочекатися наших воїнів і розповісти всьому світові про ту трагедію, яку принесла Російська Федерація, російські військові разом з їхнім керівництвом, їхнім президентом, на нашу землю”, – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що жителі Ягідного пережили страшні випробування. За його словами, у цьому селі до окупації проживало близько 400 людей, і майже 370 осіб утримували у шкільному підвалі площею менш як 200 квадратних метрів: “І всі ці люди якимось чином у пітьмі жили й чекали повернення України”.

Президент розповів, що бранці в темряві писали на стінах прізвища й дати смерті односельців, щоб не забути. А діти писали рядки гімну України.

“Це надзвичайно важливо, що ці люди вижили. Надзвичайно важливо, що наші війська деокуповують сьогодні щоденно такі населені пункти, де справжні герої”, – додав Зеленський.

Глава держави наголосив на важливості присутності на звільнених територіях України представників наших партнерів, які можуть все побачити на власні очі.

“Важливо бути в таких підвалах, щоб зрозуміти, щоб допомагати Україні. Думати, як знайти спосіб говорити з Російською Федерацією”, – зазначив президент.

У результаті військової агресії всі 173 обійстя в селі Ягідному зазнали пошкоджень, 16 із них зруйновані. Крім того, було знищено об’єкти комунальної власності – будинок культури та фельдшерський пункт. Зазнала значних руйнувань будівля школи.

Президент Володимир Зеленський, віцеканцлер ФРН Роберт Габек та генеральний секретар Ради У підвалі школи в селі Ягідне під Черніговом. Фото: пресслужба президента України

Як повідомив начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус, за минулий рік завдяки фінансуванню з державного та обласного бюджетів, завдяки волонтерам, уряду Латвії, який виділив кошти на будівельні матеріали та відновлення осель, відремонтовано понад 100 помешкань.

Під час робочої поїздки в Чернігівську область президент Зеленський також відвідав військовий госпіталь і поспілкувався із захисниками України, котрі проходять лікування після поранень, отриманих під час бойових дій, зокрема на Донецькому напрямку.

Разом із главою держави у військовому госпіталі побував віцеканцлер ФРН Роберт Габек.

Президент вручив військовослужбовцям Збройних сил України державні нагороди.

Президент та іноземні гості оглянули оснащення закладу, зокрема сучасний комп’ютерний томограф, наданий урядом Німеччини.

Читайте також:
Російська біда Лукашівки: 160 убитих корів, сплюндроване село та штаб росіян у місцевій столітній церкві 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна