Вірменія пообіцяла не арештовувати Путіна, хоча й ратифікувала Римський статут МКС

Віцеспікер парламенту Вірменії Акоп Аршакян заявив, що Єреван дослухався до “побоювань” Росії через можливі наслідки ратифікації Римського статуту, на основі якого функціонує Міжнародний кримінальний суд, котрий видав ордер на арешт Володимира Путіна. Відповідно, Вірменія не буде арештовувати президента РФ.

Як передає “Європейська правда“, про це Аршакян заявив в інтерв’ю агенції “Арменпресс“.

Віцеспікер Національних зборів зазначив, що уряд країни ухвалив рішення приєднатись до Римського статуту в грудні 2022 року у відповідь на “агресію Азербайджану щодо суверенних територій Вірменії”, і тоді його почав вивчати вірменський конституційний суд.

“Я маю на увазі, рішення конституційного суду не визнає винним нікого, ні в якому питанні і не вимагає кроків до арешту будь-кого. А уряд Вірменії в грудні 2022 року, звісно, не міг ні вгадати, ні передбачити ймовірність і зміст конкретних рішень Міжнародного кримінального суду в березні”, – підкреслив Аршакян.

Він окремо уточнив, що “в правлячої партії і команди немає наміру або бажання” арештовувати Путіна в разі його візиту у Вірменію.

“Не далі як сьогодні ми підписали з іншою країною угоду, згідно з якою Римський статут не вплине на наші двосторонні відносини. Таке врегулювання може бути і з Росією. Але це всього лише один із варіантів. Є й інші варіанти”, – сказав віцеспікер парламенту Вірменії.

“Зрозуміло одне: ми почули побоювання, висловлені Російською Федерацією, і я думаю, що ми зможемо домогтися того, щоб забезпечення подальшого процесу, пов’язаного з Римським статутом, не завдавало шкоди стратегічним відносинам між Вірменією і Росією”, – додав Аршакян.

Контекст

Як відомо, 24 березня конституційний суд Вірменії заявив, що Римський статут Міжнародного кримінального суду відповідає основному закону країни, тим самим відкривши шлях для його ратифікації.

КС Вірменії оголосив про своє рішення після того, як у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі 17 березня видали ордер на арешт президента Росії Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Видача ордера означає, що Путіна можуть заарештувати, якщо він приїде до країни, що приєдналася до Римського статуту МКС.

Читайте також:
Ордер Гааги на арешт Путіна може бути розширений до обвинувачення в геноциді, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна