Трамп став першим в історії президентом США, проти якого висунуть кримінальні звинувачення

Колишній очільник Сполучених Штатів Дональд Трамп став першим в історії президентом США, проти якого суд відкриє кримінальну справу.

У четвер, 30 березня, велике журі присяжних Мангеттена вирішило висунути Трампу кримінальні звинувачення, пише “Європейська правда“.

Точний зміст звинувачень невідомий, але справа зосереджена на виплаті грошей порнозірці Стормі Деніелс під час виборчої кампанії Трампа 2016 року.

Окружна прокуратура підтвердила, що прокурори зв’язалися з адвокатом 45-го президента, щоб скоординувати його здачу владі.

Трамп, імовірно, з’явиться в суді штату Нью-Йорк у супроводі агентів Секретної служби у вівторок (4 березня). Колишнього президента сфотографують і візьмуть у нього відбитки пальців, після цього в суді йому офіційно висунуть звинувачення, які в той момент стануть відомими публічно.

Як стверджують The New York Times, Трампу висунуть понад два десятки звинувачень.

Ця подія – вкрай вагома для США, адже вплине на президентські вибори 2024 року і назавжди залишить у пам’яті Трампа як першого президента країни (чинного чи колишнього), якому висунули кримінальні звинувачення.

Як повідомляє CNN, після рішення журі присяжних про висунення йому кримінальних звинувачень, Трамп почав обдзвонювати високопоставлених республіканців, намагаючись заручитися їхньою підтримкою. Зокрема, він поспілкувався з керівництвом Палати представників Конгресу від Республіканської партії та законодавцями, які входять до комітетів, що намагаються розслідувати діяльність окружної прокуратури Мангеттена.

Історія, що фігурує у справі, почалася 2006 року, коли порноакторка Стормі Деніелс зустрілася з Трампом на благодійному гольф-турнірі й він заплатив їй за секс у готелі біля курортного озера Тахо.

Прокурори вважають, що у жовтні 2016 року, у розпал президентської кампанії, порноактриса отримала в рамках угоди про нерозголошення принаймні $130 тисяч, які насправді були призначені на фінансування передвиборчої кампанії Трампа. Це кримінальний злочин, за який за законами штату Нью-Йорк загрожує до чотирьох років ув’язнення.

Раніше Трамп назвав ці звинувачення “політичним переслідуванням і втручанням у вибори на найвищому рівні в історії”. І дав зрозуміти, що незважаючи ні на що, з президентських перегонів у 2024 році виходити не збирається.

Читайте також:
Трамп сказав, що міг би дозволити РФ окупувати “російськомовну” частину України, щоб уникнути війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна