Країни Балтії в ООН: Росія, якою керує воєнний злочинець, не може головувати в Радбезі

Країни Балтії – Естонія, Литва і Латвія – виступили проти російського головування в Раді Безпеки ООН у квітні 2023 року.

Як передає “Укрінформ“, у заяві від імені трьох країн, яку зачитав на засіданні Ради Безпеки ООН у п’ятницю, 31 березня, постпред Естонії при ООН Рейн Таммсаар, наголошено: країна, якою керує воєнний злочинець, переслідуваний Міжнародним кримінальним судом, не може головувати в органі, що відповідає за мир і безпеку у світі.

“Хіба це не красномовно, що завтра, у річницю різанини в Бучі, Росія займе пост голови Ради Безпеки? Це ганебно, принизливо і небезпечно для довіри до цього органу та його ефективного функціонування”, – зазначив Таммсаар.

За його словами, країна, яка веде агресивну війну проти свого сусіда, здійснює найжахливіші звірства, загрожує світові ядерною зброєю і чий лідер є воєнним злочинцем, щодо якого МКС видав ордер на арешт, не може керувати Радою Безпеки.

“Відповідальні члени цього органу повинні протистояти спробам Росії перетворити головне місце проведення міжнародної дипломатії в посміховисько і платформу дезінформації”, – додав дипломат.

У п’ятницю більшість членів Ради Безпеки у своїх заявах також засудили погрози російського президента Володимира Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі.

Як відомо, головування в Раді Безпеки ООН здійснюється почергово між членами РБ і змінюється щомісяця. У березні головує Мозамбік (тимчасовий член), у квітні – черга Російської Федерації (постійний член).

Читайте також:
Кислиця на Радбезі ООН: Путіну знадобилося 4 дні, щоб порушити обіцянку, дану Сі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна