Затримання кореспондента WSJ: Росія продовжує практику захоплення заручників

Сергій Борщевський
письменник, дипломат, експерт Центру дослідження Росії

Ввечері 29 березня в російському Єкатеринбурзі ФСБ затримала кореспондента The Wall Street Journal Евана Гершковича. Затриманому інкримінують “протиправну діяльність”. За версією ФСБ, американець “збирав відомості про одне з підприємств російського ВПК, що становлять державну таємницю”. Коротко кажучи, Евана Гершковича звинувачують у шпигунстві.

Американське видання категорично відкинуло звинувачення і звернулося до російської влади з вимогою негайно звільнити свого кореспондента.

Чи дослухається російська влада і звільнить Гершковича? Думаю, що ні. І ось чому.

Безперечно, на місці кореспондента WSJ міг би бути якийсь інший громадянин США. Не обов’язково журналіст. Але неодмінно американець.

Адже у Вашингтоні передають до суду матеріали справи проти шпигуна ГРУ РФ Віктора Мюллера Феррейри, уродженця Калінінграда, який з бразильським паспортом приїхав до США і мав намір влаштуватися на роботу в Міжнародний кримінальний суд.

Наважуся припустити, що саме на цього шпигуна Москва, знаючи, що США – на відміну від Росії – дбають про своїх громадян, захоче обміняти Евана Гершковича.

Брати заручників з метою подальшого обміну – давня російська традиція.

Як протидіяти цьому? Є один асиметричний спосіб: дослідити спосіб життя близьких родичів і коханок так званої російської еліти, які попри санкції і далі живуть на ненависному Заході – ну, хоча б, дочки Пескова Єлизавети та її зведеного брата Миколи Чоулза, дочок Лаврова Єкатерини Винокурової та Поліни Ковальової, зрештою, й іншої Єкатерини, дочки Путіна.

Можливо, при ретельному дослідженні відкриється щось таке, що відіб’є у бандформування “Кремль” бажання брати заручників.

Читайте також:
У Єкатеринбурзі ФСБ затримала за “шпигунство” американського репортера, який проводив розслідування про ПВК “Вагнера”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна