Північна Македонія ухвалила передати Україні бойові гелікоптери

Уряд Північної Македонії постановив передати Україні бойові гелікоптери, що раніше анонсувала міністерка оборони.

Про ухвалу 29 березня повідомляє македонське видання Fokus.

“Уряд розглянув і взяв до відома інформацію про потребу укласти протокол про передачу авіації (гелікоптерів) між міністерствами оборони Північної Македонії та України й ухвалив відповідний протокол”, – заявила владу у Скоп’є.

Хоча в рішенні не вказано тип гелікоптерів, раніше очільниця міністерства оборони Слав’янка Петровська оголосила намір передати Україні 12 вертольотів Мі-24, які Північна Македонія придбала у Києва у 2001 році.

За даними видання Defence24, із 12 штурмових Мі-24 і чотирьох багатоцільових вертольотів Мі-8/17, які є в Північній Македонії, на сьогодні використовують лише по дві машини кожного типу. Ці чотири гелікоптери та ще чотири Мі-24В були модернізовані протягом останнього десятиліття у співпраці з ізраїльською компанією Elbit Systems. Вони адаптовані для взаємодії з силами НАТО та оснащені авіонікою, що дозволяє використовувати окуляри нічного бачення (NVG) і систему нічного бачення Aviators Head-Up Display (ANVIS/HUD).

Нагадаємо, у серпні 2022 року Північна Македонія передала Україні чотири штурмові літаки Су-25, які купила у Києва під час конфлікту з албанцями у 2001 році.
Також у липні Північна Македонія передала Україні радянські танки Т-72, які планувала знімати з озброєння ближчими роками.

Читайте також:
У 2023 році в ОБСЄ головуватиме Північна Македонія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна