Українські воєнкори вимагають скасувати списки медіа, які можуть працювати в “червоних” зонах. ВІДЕО

Група українських воєнкорів записала відеозвернення, в якому виступають проти цензури та вимагають дозволити працювати в «червоних» зонах усім журналістам. Вони стверджують, що існує список медіа, які можуть це робити, а іншим це заборонено.

Відеозвернення поширили у вівторок, 28 березня, у соцмережах.

“Замість того, щоб протистояти росіянам, ми також змушені протистояти системі української влади, яка вирішила цензурувати війну. Заборона працювати в «червоній» зоні, де досі залишаються цивільні жителі. Додаткові дозволи для потрапляння в окремі місця. Створення списків журналістів, яких пускатимуть навіть у «червону» зону. І найперше — відсутність діалогу, пояснень і будь-якої аргументації”, — йдеться у відеозверненні.

Як повідомив «Детектору медіа» журналіст «Радіо Свободи» Мар’ян Кушнір,  працювати в «червоних» зонах дозволили винятково журналістам каналів, які виробляють телемарафон «Єдині новини». Ані онлайн-медіа, ані інших каналів, які не входять у марафон, у списку немає. Про списки журналісти дізналися від тих колег, чиї імена потрапили в перелік допущених у «червоні» зони медіа. Сам документ, за словами журналістів, засекречений.

Інформацію також підтвердила журналістка Анастасія Горпінченко, яка виклала скрін листування з неназваним пресофіцером однієї з бригад, який написав у повідомленні, що «ситуація змінилася», і  тепер пресофіцери можуть працювати лише з телевізийниками з «Єдиних новин».

«Детектор медіа» опублікував текст звернення повністю.

“Ми — кореспонденти, які висвітлюють російсько-українську війну. Ми знімаємо. Фотографуємо. Пишемо тексти і записуємо аудіоісторії. З 2014 року, а не з 24 лютого 22-го, говоримо про військових на передовій і цивільних у прифронтових містах і селах. І це для нас — більше, ніж просто робота. Це — наш внесок у майбутню перемогу України. І наша можливість помститися за тих, кого у нас назавжди забрали вороги. За 9 років російсько-української війни ми не просили у держави пільг, нагород чи страховок.

Натомість завжди й усюди наполягали на можливості виконувати свою місію. Ми маємо акредитації від Міністерства оборони. Відповідні навички й досвід. Засоби захисту. А також кредит довіри від військових, із якими співпрацюємо не один рік. Але замість протистояти росіянам, тепер ми також вимушені протистояти системі української влади, яка намагається цензурувати війну. Заборона працювати у «червоній» зоні (у якій, між іншим, досі залишаються цивільні жителі). Додаткові дозволи для потрапляння в окремі міста. Створення списків журналістів, яких пускатимуть навіть у «червону» зону. І найперше — відсутність діалогу, пояснень і будь-якої аргументації.

Основна проблема у тому, що більша частина фронту закрита для всіх журналістів. Ми розуміємо військову необхідність окремих обмежень, але наявні натепер забирають у нас змогу працювати. Наразі на фронті виникла суттєва проблема з нашою роботою, оскільки фактично у журналістів залишилася зйомка винятково артилерії та тилу. Окремі ділянки фронту залишаються повністю закритими для преси. Свобода слова є цінністю, за яку ми боремось. Фіксація війни — необхідна частина інформаційної війни та нашої інформаційної спадщини, оскільки саме на основі роботи журналістів створюється майбутня кінохроніка війни. Ми не хочемо потрапити у список «своїх». Ми мріємо, щоб в Україні взагалі не було таких списків. Ми не вимагаємо преференцій. Але вимагаємо поваги до своєї роботи та можливості й надалі її виконувати”

Журналісти, які записали відеозвернення:

  • Анна Кудрявцева, 5 канал;
  • Костантин Мельников, «Факти», ICTV
  • Мар’ян Кушнір, «Радіо Свобода»
  • Анастасія Федченко, «Новинарня»
  • Стас Кухарчук, «Інтер»
  • Юлія Кирієнко, ТСН, «1+1»
  • Тетяна Наконечна, «Факти», ICTV
  • Ігор Левенок, «Інтер»
  • Єгор Логінов, «Донбас. Реалії», проєкт «Радіо Свобода»
  • Олена Максименко, журналістка-фрилансерка
  • Руслан Смещук, «Інтер»
  • Олег Корнієнко, «Факти», ICTV
  • Євгенія Китаїва, 5 канал
  • Ольга Омельянчук, «Радіо Свобода»

Також на відео присутня Наталія Нагорна, ТСН, «1+1».

Читайте також:
Донецька ОВА обмежила доступ журналістів до Бахмута

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна