Російські пропагандисти самі визнали, що відео з розстрілом бійцем ЗСУ жінки в авто “за російську мову” – фейк

У Макіївці російські пропагандисти зняли постановочне відео нібито з обстрілом матері та дитини “бійцем ЗСУ”, але цей сюжет навіть в РФ визнали фейком.

Напередодні це відео виклали багато російських телеграм-каналів, які підтримують війну проти України. Також публікації про ролик випустили російські ЗМІ, серед яких державні “Російська газета” та “Вести”. Ролик навіть опублікував офіційний твіттер-акаунт МЗС Росії, але згодом видалив його.

Згідно із заявою, на відео нібито “боєць Збройних сил України” обстріляв матір із дитиною в авто “за розмову російською мовою”.

Військові блогери за допомогою онлайн-карт змогли визначити місце зйомки. Виявилося, що відео записане на дорозі в окупованій РФ Макіївці Донецької області, де немає українських військових.

Один із донецьких користувачів навіть з’їздив на місце зйомки, пишуть “Новини Донбасу”.

Головне управління розвідки МО України зробило з цього приводу окрему заяву: “відео, де невідомий в українській формі нібито стріляє по цивільному авто жінки з дитиною, є примітивним рашистським фейком”.

Як пише пресслужба ГУР, про постановочність відео свідчать такі аргументи:

1. Локація – на окупованій території між Донецьком і Макіївкою: поворот з окружної дороги на стрільбище “ДНР”.
2. Одне з джерел вкиду — нік “Юрий Алексеич Z V”.
3. Українські військові наносять на свої авто суцільні хрести. А на даному відео – хрест Вермахту.
4. Реєстратори в Україні заборонені навіть у глибокому тилу та на заході України.
5. Кузов автівки (Volkswagen Amarok), на якій ніби то їдуть українські військові, був виготовлений у Росії та ніколи не поставлявся до України.
6. Неякісний монтаж. На 1:35 військовий у безпосередній близькості від машини стріляє з автомата. Але гучних звуків пострілів немає. Вікно машини відкрите. Йшла розмова через вікно. Звуку закриття вікна немає. Коли машина їде назад, знову чути, що вікно відкрите. Постріл був, бо на відео видно розліт гільз. В цей момент мав би бути хоч якийсь звук.

“Цей ролик за примітивне виконання й показову фейковість навіть розкритикувала низка російських пропагандистів, телеграм-каналів і лідерів думок, а російське міністерство закордонних справ, яке спершу поширило це відео зі звинуваченнями українців у «нацизмі», миттю його прибрало.

Це сфабриковане відео виявилося черговою невдалою й огидною спробою ворожої ІПСО (інформаційно-психологічної спецоперації), як і попередні пропагандистські спроби рашистів дискредитувати ЗСУ. Росіяни намагаються і далі очорнити воїнів ЗСУ, показати їх жорстокими й неадекватними, а також створити конфлікт із представниками мусульманської спільноти. Цього разу — з кримськими татарами. З діалогу військового й жінки, що була за кермом, можна зрозуміти, що вона нібито належить до кримськотатарського народу”, – вказує ГУР МОУ.

Читайте також:
МЗС і мусульмани спростували фейк про нарізання “солдатом ЗСУ” сала на Корані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна