Уряд Ізраїлю поставив на паузу судову реформу, яка спричинила найбільші протестні виступи

Після найбільших за останні роки протестних виступів і страйків прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що остаточне голосування щодо юридичної реформи, яка спричинила вуличний опір, буде відкладене до літньої сесії Кнесету. Цьому ввечері 27 березня передували нові сутички мітингарів із поліцією.

Нетаньягу у своїй промові висловив думку, що поряд із громадянами, які всією душею переживають за майбутнє країни, є екстремісти, котрі погрожують громадянською війною і розправою політикам, закликають до відмови від служби резервістів в армії тощо. Прем’єр звернувся до системи безпеки із закликом боротися з явищем відмовництва в армії та зупинити його.

Біньямін Нетаньягу згадав, що вчора отримав листа від опозиційного лідера Бені Ганца, в якому той зобов’язався розпочати серйозні переговори про реформу. “І я простягаю йому руку. Коли є можливість запобігти громадянській війні за допомогою переговорів, я готовий виділити час для переговорів”, – сказав глава уряду.

Голосування з реформи у другому та третьому читанні відкладено, щоб, за словами Нетаньягу, прийняти її за широкого консенсусу в суспільстві під час літньої сесії Кнесету.

Нетаньягу зазначив, що уряд має більшість у Кнесеті, і коаліція могла б провести реформу просто зараз.

Після того, як було оголошено, що втілення реформи буде припинене, президент Ізраїлю Іцхак Герцог провів переговори з главою уряду Біньяміном Нетаньягу та лідерами парламентської опозиції Бені Ганцом і Яїром Лапідом. Герцог привітав рішення почати переговори з метою досягнення широкого консенсусу. Він попросив кожну зі сторін сформувати робочі групи для проведення переговорів.

Також після заяви Нетаньягу університети та профспілка лікарів оголосили про припинення страйку.

Передісторія

Реформа судової системи, про яку було оголошено ще 4 січня, в березні спричинила найбільшу політичну кризу в Ізраїлі за останні роки та викликала наймасовіші протести в історії країни.

Запропонована урядом Біньяміна Нетаньягу судова реформа передбачає, що парламентська більшість фактично визначатиме вибір суддів Верховного суду, а сам суд втратить можливість скасовувати рішення уряду.

Парламент мав винести реформу на голосування наступного тижня. Однак запропоновані зміни зіткнулися зі значним опором в ізраїльському суспільстві.

25 березня близько 600 тисяч ізраїльтян вийшли на протести (за даними організаторів).

Резервісти, які є основою ізраїльської армії, висловили свою незгоду з реформою та погрожували відмовитися від служби як прояв протесту.

Нетаньягу, обраний у грудні 2022 року, вважає, що мета протестувальників – усунути його від влади. Він заступив на посаду прем’єр-міністра вже вшосте у своїй політичній кар’єрі. Наразі проти Нетаньягу порушено три кримінальні справи про корупцію, проте сам він заперечує провину. Новообраний уряд переконує, що з судовою реформою на користь своїх виборців.

При цьому міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант закликав уряд призупинити ухвалення змін у судовій системі. За його словами, масові протести проти реформи становлять загрозу національній безпеці.

26 березня прем’єр Біньямін Нетаньягу відправив Галанта у відставку, що лише посилило вуличні виступи.

У ніч на 27 березня в Тель-Авіві поліція застосувала силу для розгону масового протесту. Силовики використовували водомети.

Найбільша в країні профспілка “Гістадрут” оголосила “історичний” загальний страйк на знак протесту проти судової реформи.
Головний аеропорт Ізраїлю “Бен Гуріон – Тель-Авів” призупинив вильоти з 27 березня у межах страйку.

Читайте також:
Досвід Ізраїлю, ймовірно, прийде до нас на певну кількість років, – Буданов про тривалість війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.