74% українців вважають, що держава збереже кордони станом на 1991 рік, – соціологія

Всеукраїнське опитування, проведене Соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення Міжнародного республіканського інституту (МРІ США), свідчить про стійку довіру до президента Зеленського, зростання підтримки членства в НАТО та впевненість, що Росія має заплатити за післявоєнну відбудову України 

Про це 22 березня повідомили з МРІ.

За цими даними, українці висловлюють рекордну підтримку щодо членства України в НАТО – 82%. Це на 10% більше порівняно з опитуванням у червні 2022 року і на 23% порівняно з даними за квітень 2022 року 

97% громадян вірять у перемогу у війні з Росією, а 74% вважають, що Україна збереже всі території в межах своїх міжнародновизнаних кордонів станом на 1991 рік. 

 91% українців схвально оцінюють діяльність президента Володимира Зеленського.

Попри безперервні атаки Росії впродовж року повномасштабної війни, українці бачать майбутнє України позитивно і хочуть брати участь у процесах відбудови, – зазначив Майкл Дракмен, директор МРІ в Україні. – Саме громадяни та місцева влада зможуть знайти найкращі рішення щодо того, як відродити міста й селища після закінчення війни“.

Згідно з результатами опитування, 54% українців вважають, що рішення про відбудову мають ухвалювати жителі зруйнованих міст і селищ, тоді як 37% виступають за те, щоб ці рішення ухвалювали органи місцевої влади.   

При цьому українці вважають, що саме Росія повинна заплатити за проведення післявоєнної відбудови. 89% переконані, що відновлення пошкодженої інфраструктури має фінансуватися за рахунок конфіскованих російських активів або репарацій. 

Опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних дослідженьМіжнародного республіканського інститутупо всій Україні (крім окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей) у період з 1 по 5 лютого 2023 року методом телефонного інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів.​ Всього було опитано n=2,000 жителів України віком 18 років і старше.  До вибірки не включені громадяни, які наразі перебувають за межами України.​ Отримані дані опитування зважено за регіональним та віковим показниками з використанням даних Державної служби статистики України на 1 січня 2021 року. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує 2.0%.​ Коефіцієнт досяжності респондентів – 16%.  Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також:
ЗСУ довіряють 96% українців, Зеленському – 85%; рівень довіри до Порошенка теж зріс, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна