Зеленський відставив голів Одеської, Луганської та Хмельницької ОВА – перші коментарі

Президент Володимир Зеленський підписав укази про звільнення трьох голів ОДА/ОВА:

  • Сергія Гайдая – з посади голови Луганської обласної державної адміністрації;
  • Максима Марченка – з посади голови Одеської обласної державної адміністрації;
  • Сергія Гамалія – з посади голови Хмельницької обласної державної адміністрації.

Відповідні укази (№№149, 150, 151/2023) цього ж дня, 15 березня, оприлюднені на сайті глави держави.

Напередодні звільнення цих голів ОВА погодив Кабінет Міністрів.

Нагадаємо, полковник ЗСУ Максим Марченко – колишній командир 28-ї одеської окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу – став головою обласної військової адміністрації 1 березня 2022 року, замінивши проросійського Сергія Гриневецького. Він уже прокоментував своє звільнення з посади начальника ОВА, заявивши, що сподівається повернутися до лав ЗСУ.

“Боротьба триває… І я вважаю, що повинен робити те, що вмію найкраще — вбивати ворогів та воювати заради майбутнього України. Сподіваюсь, що незабаром я повернусь до своєї улюбленої справи. Але моя душа та серце назавжди залишаються в Одесі”, — написав Марченко у своєму телеграм-каналі під відео.

Він подякував Зеленському за можливість керувати “найкращою областю нашої держави”, а також зазначив, що найвищою оцінкою його діяльності було те, що люди писали – “наш Марченко”.

“Я думаю, ви самі можете зробити висновки”, – так звільнення начальника Одеської ОВА “Суспільному” прокоментував речник президента Сергій Никифоров.

“Завдання президента – підвищувати якість управління регіону у кожному випадку”, – додав він.

Раніше деякі експерти припускали, що ключову роль у відставці Марченка зіграли регулярні корупційні скандали навколо Одеської обласної військової адміністрації, які виникали протягом останніх місяців. Серед них, зокрема, затримання двох заступників Марченка – Олега Муратова та Ігоря Ткачука. Посадовців Одеської ОВА також запідозрили в розтраті грошей для військових.

Щодо Сергія Гайдая, то, за інформацією деяких ЗМІ, його розглядали на посаду посла в Казахстані.

Читайте також:
СБУ затримала заступника голови Одеської ОВА Ігоря Ткачука

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна