Інцидент із безпілотником у Чорному морі не призведе до прямого конфлікту між Росією та США, – ISW

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що інцидент з американським безпілотником MQ-9 Reaper у Чорному морі не призведе до прямого конфлікту між Росією та Сполученими Штатами.

Про це йдеться у звіті ISW.

Там зазначають, що російські війська упродовж десятиліть використовували тактику тиску на літаки й кораблі США та союзників, не призводячи до конфлікту.

Президенти США та Росії мають повну свободу обирати, як реагувати на такі інциденти. Як пишуть аналітики, у таких ситуаціях немає нічого такого, що автоматично призвело до ескалації.

“Враховуючи неодноразові зобов’язання президента Джо Байдена уникати залучення американських військ до прямого конфлікту з Росією, а також чітке та неодноразово демонстроване небажання кремля вступати у війну з НАТО, немає причин, щоб такі інциденти спричиняли небезпечне загострення”, — йдеться у звіті.

Старший політолог американського аналітичного центру RAND Семюель Чарап також описав інцидент із безпілотником як “сигнал тиску” — військові дії, які мають на меті вплинути на поведінку противника. За його словами, незалежно від того, чи було зіткнення навмисним, росіяни досягли того, чого хотіли — змусили безпілотник покинути місце, яке, ймовірно, було чутливим із військової сторони.

Читайте також:
Американський розвідувальний БПЛА MQ-9 впав у Чорне море після атаки російського винищувача

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна