Справа про вкрадені $60 млн: з Литви в Україну екстрадували ексголову Державної зернової корпорації

Із Литви в Україну екстрадували колишнього голову правління Державної продовольчо-зернової корпорації України, якого підозрюють у завданні 60 млн доларів збитків.

Про це ввечері в понеділок, 13 березня, повідомила пресслужба САП.

“Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України домоглися екстрадиції до України колишнього голови правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», який підозрюється у завданні понад 60 млн дол. США збитків підприємству. 13.03.2023 його екстрадували з Литви в Україну”, – сказано в повідомленні.

Як відомо, посаду голови правління ДПЗКУ із 13 березня до 15 грудня 2014 року обіймав Петро Вовчук.

Слідство встановило, що протягом липня-жовтня 2014 року посадовці Державної зернової корпорації, серед яких і голова правління, спільно з представником міжнародного зернотрейдера організували укладення та виконання зовнішньоекономічних контрактів щодо продажу зернової продукції ПАТ “ДПЗКУ” за заниженими цінами підконтрольним підприємствам.

Відповідно до злочинної схеми, зерно, що належало держкомпанії, через низку суб’єктів господарювання на умовах післяплати було поставлене в Саудівську Аравію. Проте кошти за це зерно так і не були сплачені. Як наслідок державна корпорація зазнала збитків на суму понад 60 млн доларів.

За інформацією САП, підозрюваний перебував у розшуку із березня 2017 року.

Після затримання 31 жовтня 2019 року колишній очільник ДПЗКУ прагнув уникнути відповідальності, зокрема, намагався отримати притулок у Литві. Але там йому відмовили.

Рішення про екстрадицію підозрюваний оскаржував – нібито через небезпеку, яка чигає на нього в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ.

“Попри це, через чотири роки судових слухань експосадовця все ж екстрадували до України”, – зазначили в антикорупційній прокуратурі.

У САП зауважили, що на сьогодні провадження стосовно радника голови правління ПАТ “ДПЗКУ” та представника міжнародного зернотрейдера перебувають на розгляді в суді. Ще два фігуранти провадження пішли на угоду зі слідством та сплатили завдані ними збитки у сумі 60 тис. доларів. Крім того, у розшуку перебуває ще один підозрюваний у справі.

Читайте також:
Суд виправдав фігурантів справи про розтрату ₴88 млн Державної продовольчо-зернової корпорації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна