Більшість українців виступають за звільнення Криму військовим шляхом, – КМІС

64% респондентів, опитаних Київським міжнародним інститутом соціології, вважають, що Україна має намагатися звільнити всю територію включно з Кримом, навіть якщо існуватиме ризик зменшення підтримки Заходу і тривалішої війни.

Про це йдеться в результатах Всеукраїнського опитування КМІС, проведеного 22 лютого – 6 березня.

У КМІС нагадали, що, згідно з останніми даними Інституту, абсолютна більшість українців — 87% — виступає проти будь-яких територіальних поступок; 9% до них готові. Проте це запитання ставили загалом щодо «територіальних поступок», без конкретизації територій та можливих «компромісних» пропозицій.

Зазначається, що британський науковець Тімоті Гартон Еш запропонував поставити запитання про можливе військове визволення Криму.

Таким чином, згідно з опитуванням, респондентам пропонували два сценарії. Один із них включав допомогу Заходу визволити та надійно захистити всі території включно з Донбасом, проте без Криму. Другий сценарій передбачав спроби військового визволення Криму, проте з розумінням, що Захід може зменшити допомогу, а війна – затягнутися.

«Як можна бачити, дійсно у такому підході простір для знаходження «компромісів» розширюється і більше людей готові пристати на такий формат дій. Утім разом з цим більшість респондентів – 64% – вважають, що Україна має намагатися звільнити всю територію включно з Кримом, навіть якщо буде ризик зменшення підтримки Заходу і ризик тривалішої війни», – розповіли у КМІС.

У інституті додали, що 24% респондентів більше схиляються до варіанту, що в обмін на визволення та захист усіх територій з Донбасом (але без Криму) Україна може утриматися від військових дій на півострові.

Опитування провели методом телефонних інтерв’ю, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитали 2007 респондентів – громадян України у віці 18 років і старше, які на момент опитування проживали на території України у межах, що контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року.

Читайте також:
85% українців назвали перемогою України у війні звільнення всіх території – включно з Кримом та Донбасом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна