Іран і Саудівська Аравія в Китаї домовилися про відновлення дипломатичних відносин

Іран та Саудівська Аравія погодилися відновити дипломатичні відносини через сім років після їх розриву.

Таке несподіване оголошення було зроблено після чотирьох днів переговорів між офіційними особами обох сторін у Китаї, пише “Укрінформ“.

Попередні спроби примирення двох країн були невдалими, але в п’ятницю, 10 березня, дві країни заявили, що відкриють посольства протягом двох місяців. Вони також відновлять відносини у сфері торгівлі та безпеки.

Дипломатична суперечка між двома провідними державами Близького Сходу тривала з 2016 року. Тоді в саудівському Ер-Ріяді було страчено видатного мусульманського священнослужителя шейха Німра ан-Німра. В Ірані він був засуджений за злочини, пов’язані з тероризмом.

Страта ан-Німра призвела до демонстрацій іранських протестувальників біля посольства Саудівської Аравії в Тегерані. Після цього Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини з Іраном.

Відтоді Іран та Саудівська Аравія були суперниками в регіоні та намагалися стримувати прагнення одне одного до лідерства. Зокрема, Іран підтримує повстанців-хуситів у Ємені, які повалили уряд, підтримуваний Саудівською Аравією.

До напруженості у відносинах між двома державами також доклалися обстріли нафтових об’єктів Саудівської Аравії 2019 року, в яких королівство звинуватило підтримувані Іраном угруповання хуситів.

Реакція міжнародної спільноти

Сполучені Штати Америки сприйняли заяву про відновлення дипломатичних зв’язків між Іраном та Саудівською Аравією з обережністю. Координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що адміністрація підтримує “будь-які зусилля з деескалації напруженості в регіоні”. Але додав: “Ще невідомо, чи збирається Іран виконувати свої зобов’язання”.

Глава ООН Антоніу Гутерріш подякував Китаю за посередництво в угоді.

Європейський Союз привітав угоду між двома державами і висловив сподівання на її якнайшвидше втілення. “Оскільки Саудівська Аравія та Іран відіграють центральну роль у забезпеченні безпеки регіону, відновлення їхніх двосторонніх відносин може сприяти стабілізації регіону в цілому.
ЄС залишається готовим взаємодіяти з усіма гравцями в регіоні на основі поступового та інклюзивного підходу і в умовах повної прозорості”,– зазначається в заяві речника Європейської служби зовнішніх дій.

Читайте також:
Іран звинуватив у причетності до терактів у Тегерані США та Саудівську Аравію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна