“Комплексно опрацювати це питання”: Зеленський дав доручення главі уряду щодо перейменування Росії в Московію

Президент Володимир Зеленський відповів на електронну петицію, автор якої пропонує офіційно перейменувати назву “Росія” на “Московія” та замінити терміни “російський” на “московський”, а “Російська Федерація” – на “Московська федерація”.

Відповідна інформація розміщена на сторінці петиції №22/170958-еп на сайті президента.

Авторка петиції, яка була подана 23 листопада і набрала понад 25 тис. підписів, Валерія Шахворостова, вказує, що “історичною назвою Росії є Московія”.

“Ця назва вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI—XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва”, – сказано в петиції.

Авторка звернення наголошує, що “Росія існує лише 301 рік” – із 22 жовтня 1721 року, коли московський цар Петро І проголосив Московське царство “Российской империей”.

У своїй відповіді Володимир Зеленський вказує, що “порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки”.

Зеленський повідомляє, що звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням разом з науковими установами комплексно опрацювати це питання.

“Правові основи відносин щодо назв географічних об’єктів, до яких належать, зокрема, й держави, а також унормування, обліку, реєстрації, використання та збереження географічних назв регулюються Законом України від 31 травня 2005 року № 2604-ІV «Про географічні назви» (далі – Закон).
Назви географічних об’єктів, що використовуються в Україні, у тому числі інших країн світу, підлягають обліку та державній реєстрації спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань географічних назв. Порядок створення та ведення Державного реєстру географічних назв, а також надання інформації щодо встановлення географічних назв для їх реєстрації визначається Положенням про Державний реєстр географічних назв, що затверджується Кабінетом Міністрів України (стаття 9 Закону).

Згадана вище пропозиція має також міжнародно-правові аспекти.
Статистичним відділом Департаменту з економічних та соціальних питань Секретаріату ООН розроблено та опубліковано у виданні Статистичні документи, Серія М № 49 «Standard Country or Area Codes for Statistical Use» (далі – Стандарт М 49), перелік країн та регіонів, що містить назви відповідних країн та регіонів в алфавітному порядку, їх тризначні цифрові коди, які використовуються для статистичних цілей Статистичним відділом Секретаріату ООН, та їх тризначні алфавітні коди, визначені Міжнародною Організацією із Стандартизації (ISO).
Стандарт М 49 врахований при розробці Переліку кодів країн світу для статистичних цілей, затвердженого наказом Державної служби статистики України від 8 січня 2020 року № 32”, – вказано також у відповіді.

Читайте також:
Рецепт подолання Московії, яка не розкаюється: зменшити її до 40 млн і забрати ядерну зброю, – Пекар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна