В Україні офіційно зареєстрований 171 випадок сексуального насильства з боку військових РФ

Прокуратура розслідує 171 випадок сексуального насильства, скоєного російськими військовими проти українців, зокрема проти 39 чоловіків.

Про це повідомила дружина президента України Олена Зеленська під час панельної дискусії на конференції у Львові, інформує “Суспільне“.

“За цією цифрою — не тільки жінки. Серед постраждалих — 39 чоловіків, 13 неповнолітніх, серед них — хлопчик. Ми знаємо про ці випадки тільки тому, що ці люди знайшли в собі сили говорити. Скільки страждають мовчки, особливо на окупованих територіях — ми не знаємо”, — наголосила вона.

Перша леді зауважила, що чимало людей, які постраждали через насильство, не можуть повернутися до звичного життя.

“Багато постраждалих від таких злочинів, як зґвалтування, говорять, що їхнє життя було тільки “до”. “Після” — це існування. Коли страшно пригадувати те, що з тобою сталося, коли важко розмовляти з правоохоронцями, неможливо з родиною, нестерпна увага ЗМІ”, — зазначила Зеленська.

Вона додала, що зґвалтування досі лишається у всьому світі дуже стигматизованим злочином. Жертва якого завжди почувається особливо вразливою і незахищеною.

“Кількість і неприхованість ґвалтувань мирних українців дає нам впевненість у тому, що це — свідома політика російської армії. Це їхня свідома психологічна і фізична зброя проти українців”, — наголосила дружина президента.

“Кривдники і ґвалтівники мають бути покарані. Я впевнена, що це потрібно не тільки постраждалим — це потрібно усьому світові”, — підкреслила перша леді.

Вона звернулася до всього демократичного світу із закликом засудити ґвалтування та інші злочини, скоєні російськими загарбниками.

“Це потрібно як прецедент. Щоб будь-який потенційний агресор, колективний ґвалтівник у світі знав: таке не минеться безкарно.

І для тих, кому й досі щось здасться незрозумілим, хто натякає на поступки агресору — ми маємо звільнити нашу землю від загарбника не тільки тому, що прагнемо повернутися до загальновизнаних кордонів. Це боротьба не тільки за територію і квадратні кілометри. Ми маємо звільнити ці землі, бо там, на окупованих територіях, досі панують ґвалтівники і мародери. І поки вони там — продовжується насильство”, — наголосила дружина президента України.

Своєю чергою, перша леді Латвії Андра Левіте додала, що злочинці використовують сексуальне насильство, щоб продемонструвати свою владу та домінантність, але насправді — це характеристика того, як вони занедбані інтелектуально.

“Давайте використовувати правильні терміни. Немає “спеціальної військової операції”, яка відбувається в Україні, але є війна. І війна включає в себе сексуальне насильство та зґвалтування. Жертви не мають соромитися того, що їм довелося пережити. З іншого боку, злочинці, які таке вчинили, мають дійсно боятися правосуддя і покарання. Покарання швидко прийде, сподіваюся”, — підкреслила вона.

Читайте також:
До суду скерували першу справу щодо зґвалтування під час війни

СБУ оголосила в розшук росіянку Биковську, яка закликала свого чоловіка-окупанта ґвалтувати українок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна