Україна має право визволити всю окуповану РФ територію включно з Кримом, – заява ЄС

Україна має право визволити й відновити повний контроль над усіма тимчасово окупованими територіями в межах її міжнародно визнаних кордонів включно з Кримом.

Про це йдеться у заяві Євросоюзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ 2 березня, передає “Укрінформ“.

“Минулого тижня міжнародне співтовариство, тут, в ОБСЄ та інших міжнародних організаціях, продемонструвало єдність у непохитній підтримці та солідарності з Україною. Наші уряди і наші народи чітко дали зрозуміти: ми стоїмо на боці України, яка здійснює своє невід’ємне право на самооборону проти російської агресії відповідно до міжнародного права, зокрема статті 51 Статуту ООН, і будемо продовжувати робити це стільки, скільки буде потрібно”, – сказано в заяві ЄС.

У Євросоюзі високо оцінили мужність і рішучість українського народу, який бореться за захист суверенітету, територіальної цілісності і свободи України.

“Україна має право звільнити і відновити повний контроль над усіма окупованими росією територіями в межах її міжнародно визнаних кордонів включно з Кримом”, – йдеться у заяві.

Водночас у Євросоюзі нагадали, що 26 лютого Україна відзначала День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, і підкреслили, що “Крим – це Україна”.

У зверненні наголошується, що Європейський Союз та його держави-члени продовжуватимуть підтримувати Україну в політичній, економічній, гуманітарній, фінансовій та військовій сферах, “у тому числі шляхом швидких скоординованих закупівель у європейської промисловості”.

“Ми також підтримуватимемо відновлення України, для чого використовуватиме заморожені та затримані російські активи відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права. Ми продовжимо посилювати колективний тиск на росію з метою припинення її агресивної війни”, – зазначено в документі.

Крім того, Євросоюз разом з міжнародними партнерами мають намір забезпечити, щоб “Україна перемогла, щоб міжнародне право дотримувалося, щоб мир та територіальна цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів були відновлені, щоб Україна була відновлена, а справедливість встановлена”.

Читайте також:
Данілов натякає на зміну стратегії щодо деокупації Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна