Росія передає Китаю тонни урану – для запуску реактора CFR-600 чи для збройового плутонію

У грудні російські інженери доставили понад 6 тонн урану в Китай, на віддалений острів Чанбяо, ймовірно, для запуску реактора CFR-600.

Про це повідомляє інформагенція Bloomberg.

“Представники Пентагону заявляють, що поставка російською державною корпорацією “Росатом” 12 грудня 6 477 кілограмів урану підживлює атомну програму, яка може дестабілізувати військовий баланс в Азії, де зростає напруженість навколо Тайваню і контролю над Південно-Китайським морем”, – передає Bloomberg.

Китайський реактор на швидких нейтронах на острові Чанбяо є однією з тих ядерних установок у світі, за якою найпильніше стежать, адже Чанбяо розташований лише за 220 кілометрів від північного узбережжя Тайваню.

У США переймаються, що розширення ядерного партнерства між Росією і Китаєм має величезний вплив на зусилля з нерозповсюдження ядерної зброї. І комуністичний Китай може використати величезну партію ядерного палива для виробництва зброї.

Представники американської розвідки прогнозують, що коли реактор на Чанбяо почне працювати цього року, CFR-600 вироблятиме збройовий плутоній, який може допомогти Пекіну збільшити свої запаси боєголовок у чотири рази протягом наступних 12 років. Це дозволить Китаю зрівнятися з ядерними арсеналами, які зараз розгорнуті у США і Росії.

За оцінками військових планувальників, CFR-600 може відіграти вирішальну роль у збільшенні китайських запасів боєголовок від чотирьох сотень, які є нині, до 1500 – у 2035 році.

З вересня по грудень, за даними RUSI, Росія експортувала до Китаю майже в 7 разів більше високозбагаченого урану для реактора CFR-600, ніж весь матеріал, вивезений з усього світу під егідою США і МАГАТЕ за останні три десятиліття.
Китай заплатив близько 384 млн доларів за 25 тисяч кілограмів палива CFR-600 від “Росатому” в цей період.

Читайте також:
Іран може виготовити матеріал для однієї ядерної бомби приблизно за 12 днів, – Пентагон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна