Ворог тисне на півночі Бахмута, просунувся у вигляді клину між Ягідним і Берхівкою, – DeepState

У північній та східній частині міста Бахмут на Донеччині тривають бої з посиленими російськими підрозділами, які не припиняють наступу. Противник просунувся у вигляді “клину” через дорогу Бахмут-Слов’янськ між селами Ягідне й Берхівка.

Про це йдеться в аналітичному огляді української моніторингової групи DeepState за 26 лютого.

Новинарня” зафіксувала в рухомій графіці зміну лінії фронту навколо Бахмута за останні десять днів (на мапі DeepState):

“Бахмутський відтинок – ворог вбив клин між Ягідним і Берхівкою для створення умов для подальшого перекриття траси з Часового Яру. Поширювана на деяких каналах інформація про втрату Дубово-Василівки не відповідає дійсності. Тривають бої на східному березі Бахмута та на південних околицях. Південний фас – єдине місце, де ситуацію можна назвати контрольованою”, – ідеться у зведенні.

У суботу російська сторона заявила про здобуття села Ягідне, було поширено фото бойовиків ПВК “Вагнера” біля стели на в’їзді до населеного пункту зі східного напрямку.

Українські офіційні структури не підтверджують втрату Ягідного.

При цьому ще 24 лютого в мережі з’явилося відео, як батальйон “Скала” коригує удар по бойовиках ПВК “Вагнер” на околиці Ягідного.

У звіті DeepState за 25 лютого було сказано: “Бахмутський відтинок – тривають важкі бої на півночі міста. Крім того, критична ситуація на східному березі Бахмута. Кацапи поливають артилерією та не зупиняють штурми. На півдні міста ворог місцями відновлює позиції, а місцями втрачає. Були кволі спроби атакувати Залізнянське та більш активні – Дубово-Василівку”.

У вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ про ситуацію на цьому напрямку ішлося: “На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ, здійснив декілька безуспішних атак поблизу населених пунктів Васюківка, Залізнянське, Дубово-Василівка, Бахмут, Богданівка, Іванівське та Ступочки Донецької області. Обстрілів зазнали райони понад 15 населених пунктів, в тому числі Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Біла Гора, Олександро-Шультине та Нью-Йорк Донецької області. [Ворог] завдав авіаційного удару біля Бахмута”.

В окремій аналітичній записці автори проєкту DeepState вказують: “Основна маса нашого суспільства дивиться на війну через рожеві окуляри ЗМІ, які звикли подавати лише перемоги. Люди вірять у “вкиди”, вірять у кейс з “Олешками”, у те, що ворог несе значні втрати, а ми не несемо взагалі. (…) Солодка брехня, яку поширюють західні “експерти”, чи соплі зараз хлопцям у Бахмуті не допоможуть. (…) Зараз варто розуміти ціну і бути вдячним тим, хто докладає надзусиль та ціною власного життя утримує східний берег міста, трасу на Костянтинівку, саме місто і той клятий північний фас виступу”.

“Зараз нас чекають важкі дні, бо ворог не зупиняє тиск на Бахмут. Там уже більшість зеків давно замінили регулярні найманці та десантні частини ворога. І тому стає тяжко. І як це все закінчиться – невідомо, але будь-який розвиток подій ми маємо сприймати без жодних дорікань, пишаючись нашими захисниками”, – додали аналітики.

Щодо сусідніх напрямків, то аналітики DeepState зазначають таке:

  • Сватівський відтинок – тривають бої в лісах біля Кремінної та біля Червонопопівки, але змін не зафіксовано.
  • Авдіївський відтинок – бої з перемінним успіхом тривають у районі Невельського. Між Мар’їнкою та Новомихайлівкою ворог витісняє наші сили за рахунок переваги в техніці.

Читайте також:
Нова велика мобілізація до ЗСУ після року великої війни. “Дикий і Лиховій” з підсумками лютого 2023

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна