“Мені байдуже, що буде з Росією після її поразки”, – Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що йому байдуже, яким буде майбутнє Росії після її поразки у війні проти України, і що це тамтешні еліти повинні перейматися тим, щоб після Путіна з ними хтось захотів сідати за стіл переговорів.

Про це він сказав на пресконференції “Лютий. Рік незламності” у річницю повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого.

“Багато країн почали говорити про те, що буде [з Росією] після поразки. Я вважаю, що інформаційно – це на користь України. Важливо, що це віра держав, віра лідерів, а отже – й суспільств, адже лідери завжди спираються на атмосферу в суспільстві. Тобто це сигнал, що більшість держав вірять у перемогу України. Отже, в поразку Москви.

І головне питання тоді, що буде далі з Росією. Чесно? Мені байдуже. Я вважаю, що вони мають свою державу, і це вони мають про неї думати. Хоча якби вони думали про свою державу, не було б війни”, – зауважив Зеленський.

Він наголосив, що якби росіяни дбали про свободу слова у своїй країні, розвиток демократії, економічні реформи й забезпеченість власного населення, аби вони не були жебраками, – то у них не було б рабства й бідності, адже “від природи” Росія – багата держава.

“Але на все це потрібен час. Потрібно думати – як ми з вами: працюємо, думаємо. Нам нема коли думати про окупацію якоїсь держави, бо ми думаємо про себе. Наприклад, ми думали про те, як подолати COVID – пам’ятаєте, це був величезний виклик для всього світу. Але коли всі адекватні держави думають про те, що зробити для свого суспільства – хтось думає, що б таке ще зробити проти іншої держави”, – зауважив Зеленський.

Він наголосив, що необхідно “більше тиску, більше санкцій, більше ізоляції для Росії – і [тоді] їхня еліта думатиме про те, що їм зробити всередині держави, щоб із їхньою новою політикою хтось хотів сісти за стіл”.

“Ми зацікавлені у цьому”, – зазначив президент.

Відповідаючи на запитання турецького журналіста, чи сів би він за стіл переговорів із Путіним в Анкарі, Зеленський зазначив, що “не сприймає цього”, і президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану відома його позиція.

“Ми з Ердоганом говорили про це ще до [повномасштабної] війни. Я йому говорив: посадіть Путіна за стіл перемовин, не можна допустити ризиків повномасштабної війни. Він не зміг тоді це зробити. І не тільки він…

А зараз він вважає, що він може. Але зараз ми не можемо. Це (Путін – “Н”) вже не та людина, там уже нема з ким говорити“, – заявив Зеленський.

Він також наголосив, що робить все можливе для недопущення постачання китайської зброї до РФ, бо “це ризик, що буде Третя світова”.

“Я хочу вірити, що Китай буде на боці справедливого миру, а це означає – на нашому боці. Скажу вам чесно, і для мене це важливо: я дуже хочу вірити, що Китай не постачатиме зброю до РФ. Для мене це дуже важливо”, – сказав Зеленський, додавши, що хотів би зустрітися з лідером КНР Сі Цзиньпіном.

Читайте також:
“Наполегливість змінює інституції”: Зеленський розповів, як “переламав” Гутерріша

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна