Україна віддала за обміном попа-колаборанта МП, засудженого на 7 років тюрми

У рамках обміну полоненими українська сторона віддала росіянам священника-колаборанта Московського патріархату з Донеччини, засудженого до 7 років позбавлення волі.

Про таку деталь обміну 17 лютого повідомив в ефірі національного телемарафону речник Головного управління розвідки МОУ Андрій Юсов.

“Вчора, щоби повернути наших хлопців, на запит тієї сторони і за власною згодою був переданий один колаборант, так званий священнослужитель Московського патріархату, який сприяв окупантам, зливав різноманітну інформацію, допомагав проводити так звані псевдовибори”, – сказав Юсов.

“РФ запросила, Україна не стала заперечувати, він сам був лише за, це допомогло повернути наших захисників додому. Ця робота буде тривати”, – додав представник ГУР.

Протоієрей Микола Зірка

Видання “Українська правда” з посиланням на джерело пише, що йдеться про  настоятеля Свято-Казанської парафії Горлівської єпархії так званої “Української православної церкви Московського патріархату” у смт Ярова Лиманської громади Донецької області. Напередодні СБУ і прокуратура повідомили, що протоієрей Микола Зірка був засуджений до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Передісторія

За висновками слідства, підтвердженими в суді, під час тимчасової окупації Лиманського району цей священник публічно виправдовував збройну агресію РФ і закликав місцевих жителів підтримати загарбників. Крім того, він агітував парафіян взяти участь у псевдореферендумі та “проголосувати” за “приєднання” регіону до Росії.
Також пропонував людям “обрати” так званого “голову” селища Ярова, який мав діяти у складі окупаційної адміністрації. Піп організував збір мешканців у приміщенні місцевого клубу та, “користуючись повагою серед селян, повідомив, що населений пункт перебуває під контролем військ РФ”.
Свою підривну діяльність зловмисник погоджував з представниками командування військових угруповань РФ.
Співробітники СБУ затримали колаборанта в ході стабілізаційних заходів після звільнення району.

16 лютого відбувся черговий обмін полоненими, після якого в Україну повернулися 100 військових та одна цивільна особа. Росія повідомляла про звільнення 101 свого військовослужбовця, без зазначення про цивільних.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна