Піп-колаборант МП зі звільненого району Донеччини отримав сім років тюрми з конфіскацією

Сім років позбавлення волі з конфіскацією майна відміряв суд настоятелю Свято-Казанської парафії Горлівської єпархії РПЦ в Україні, що в смт Ярова Лиманської громади Донецької області.

Про це в четвер, 16 лютого, повідомив пресцентр Служби безпеки України.

“На підставі зібраних Службою безпеки доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Йому призначено покарання – 7 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком 12 років з конфіскацією майна”, – ідеться в повідомленні.

СБУ не називає імені попа-злочинця, але з відкритих джерел відомо, що настоятелем Казанського храму в селищі Ярова є протоієрей Микола Зірка.

Протоієрей Микола Зірка

За даними спецслужби, під час тимчасової окупації Лиманського району священник публічно виправдовував збройну агресію РФ і закликав місцевих жителів підтримати загарбників. Крім того, він агітував парафіян взяти участь у псевдореферендумі та “проголосувати” за “приєднання” регіону до Росії. Також пропонував людям “обрати” так званого “голову” селища Ярова, який мав діяти у складі окупаційної адміністрації.

За повідомленням прокуратури, піп організував збір мешканців у приміщенні місцевого клубу та, “користуючись повагою серед селян, повідомив, що населений пункт перебуває під контролем військ РФ”.

Свою підривну діяльність зловмисник погоджував з представниками командування військових угруповань РФ.

Співробітники СБУ затримали колаборанта в ході стабілізаційних заходів після звільнення району.

Голова Служби безпеки Василь Малюк у коментарі зазначив: “СБУ робить все, аби жоден зрадник України та колаборант не уникнув відповідальності. Окрему увагу приділяємо тим, хто, прикриваючись рясою, працює на ворога.  Підкреслюю: наявність ряси і кадила не є обтяжуючою обставиною, але вони також жодним чином не звільняють зрадників від законного покарання. Тож вирок суду – ще один чіткий сигнал усім колаборантам”.

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів так званої “УПЦ (МП)”, у т. ч. 14 архієреїв церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну. Також запроваджено низку санкцій стосовно функціонерів Московської церкви.

Читайте також:
У день Різдвяної служби представники “УПЦ МП” осквернили могилу митрополита Володимира в лаврі обрядом вуду. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна