Суд оголосив вирок директору Russia Today Красовському, який закликав топити українських дітей

Суд в Україні виніс заочний вирок колишньому директору російськомовної версії прокремлівського телеканалу Russia Today Антону Кузнєцову-Красовському, який закликав топити українських дітей, – 5 років тюрми.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України в п’ятницю, 17 лютого.

У ході слідчо-оперативних дій зібрано обґрунтовані докази вини  у злочинах проти України, зазначили в СБУ. Із лютого 2022 року Красовський “публічно підтримував повномасштабне вторгнення РФ, виправдовував злочини росіян та закликав до геноциду українського народу”.

Як зазначає СБУ, свої “тези” російський пропагандист поширював під час ефірів на RT, а також через підконтрольні Telegram-канали.

Нагадаємо, у жовтні 2022-го в ефірі RT російський письменник Сергій Лук’яненко розповідав про поїздку в Україну у 1980-ті роки й переповідав Красовському слова нібито “українських дітей”, які казали, що вони “жили б як у Франції, якби Україна не була окупована москалями”. “А прям топити таких треба було в Тисині! Там, де “плине кача”. От прям топити тих дітей, топити… Сказав, що москалі окупували, і одразу прям кидаєш у річку з бурхливою течією”, – сказав Красовський.
Пізніше він також закликав “забивати українських дітей у смерекову хату і палити”, пояснивши Лук’яненку, що “смерекова хата” – це “г**но”, яке було побудоване українцями в Карпатах.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів та проведених експертиз суд визнав Кузнєцова-Красовського винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, вчинених з використанням засобів масової інформації);
  • ч. 2 ст. 442 (публічні заклики до геноциду, а також виготовлення матеріалів із закликами до геноциду з метою їх розповсюдження або розповсюдження таких матеріалів).

Таким чином зловмиснику призначено 5 років ув’язнення з конфіскацією майна. Це максимальний термін позбавлення волі, передбачений санкціями обох статей.

Наразі злочинець переховується від правосуддя за кордоном. Втім співробітники СБУ знають про його місцезнаходження і проводять комплексні заходи для притягнення винного до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Читайте також:
Кулеба закликає заборонити Russia Today у всьому світі після закликів “топити” українських дітей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна