РФ запустила повітряні кулі з відбивачами: Молдова закривала своє небо, над Румунією фіксували невідомий об’єкт

У повітряному просторі України 14 лютого фіксувалися такі повітряні цілі, як запущені ворогом кулі з кутовими відбивачами.

Про це розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат у коментарі “Українській правді“.

“Ймовірно, це повітряні кулі з кутовими відбивачами, про які ми говорили нещодавно. Українська Протиповітряна оборона радіолокаційно спостерігає ці повітряні цілі, які рухаються в повітряних потоках із невеликою швидкістю. В українському небі постійно чергує винищувальна авіація. Ситуація контрольована”, – запевнив Ігнат.

На запитання, чи могли подібні повітряні об’єкти стати причиною рішення Молдови про тимчасове закриття свого повітряного простору вдень 14 лютого, Ігнат зазначив, що не володіє відповідними даними. Водночас він зауважив, що такі кулі теоретично можуть залетіти в повітряний простір сусідніх іноземних держав, оскільки змінюють напрямок в залежності від сили і напрямку вітру.

Ці кулі можуть бути різного розміру (приблизно 1-1,5 метра в діаметрі), але достатнього для того, щоб підняти кутовий відбивач – він є засобом для збільшення помітності.

Росія використовує такі літаючі об’єкти для проведення розвідки та як хибну ціль для відволікання нашої ППО, пояснив Ігнат.

Удень вівторка, 14 лютого, молдовські ЗМІ повідомили про тимчасове закриття авіапростору країни з міркувань безпеки.

У моніторингових телеграм-каналах з’явилися повідомлення про рух у повітряному просторі України БПЛА невідомого типу та/або повітряних куль із кутовими відбивачами у напрямку Молдови. Зокрема, зазначалося, що такий “невідомий літаючий об’єкт” міг летіти на висоті до 4 кілометрів над Житомирською та Вінницькою областями, після чого залетів у Молдову.

Після кількагодинного закриття Молдова знову відкрила свій авіапростір. Офіційно про причини такого закриття не повідомлялося.

Також цього дня про фіксацію в повітряному просторі “невеликої повітряної цілі, за характеристиками схожої на метеорологічну кулю”, повідомило міністерство оборони Румунії.

Як зазначалося в повідомленні, об’єкт зафіксували близько 12:30 на висоті близько 11 000 метрів у повітряному просторі над південним сходом Румунії.

“Румунська влада застосувала всі стандартні процедури з моменту виявлення об’єкта, і два літаки МіГ-21 LanceR ВПС Румунії зі складу бойової служби Повітряної поліції під командуванням НАТО піднялися в повітря з 86-ї авіабази у Фетешті близько 12:40 й вирушили в район, звідки надійшло повідомлення про повітряну ціль”, – зазначалося в повідомленні.

При цьому екіпажі двох літаків не підтвердили наявність повітряної цілі ні візуально, ні на бортових радарах, і повернулися на базу.

Читайте також:
У Дніпропетровській області РФ запускала не “Шахеди”, а розвідувальний БПЛА й повітряні кулі, – ПС

Російські ракети перетнули кордони Молдови та Румунії, заявив Залужний. Румуни заперечили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна