Керівників військових, які нібито жорстко “мобілізували” чоловіка на вулиці в Одесі, притягли до відповідальності

Військова служба правопорядку проводить розслідування за фактом перевищення повноважень працівниками одного з ТЦК та СП, які в центрі Одеси жорстко затримали чоловіка, нібито намагаючись силою притягнути його у “військкомат”.

Про це повідомила пресслужба ОК “Південь” після того, як анонімні Telegram-канали опублікували резонансне відео: на ньому видно, як чоловік лежить на асфальті й відбивається ногами від людей у військовій формі, які його кудись тягнуть.

У підписі до відео стверджувалося, що воно відзняте неподалік ринку “Привоз” в Одесі, і чоловіка нібито силою тягнули у “військкомат”.

Ввечері пресслужба ОК “Південь” повідомила, що проводиться розслідування за фактом перевищення службових повноважень військовослужбовцями.

“За фактом конфліктної ситуації, що сталася 14 лютого 2023 року під час роботи групи військовослужбовців одного з ТЦК та СП з оповіщення громадян, які підлягають мобілізації, в громадському місці, військовою службою правопорядку проводиться службове розслідування за фактом перевищення службових повноважень.

Некоректна поведінка військовослужбовців засуджена командуванням. Керівники обласного і районного ТЦК та СП притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

З особовим складом, який залучений до заходів оповіщення, проводяться додаткові роз’яснювальні заняття та тренінги із залученням юристів та психологів”, – зазначили в ОК “Південь”.

Водночас там нагадали, що “заходи мобілізації – це не особиста забаганка співробітників ТЦК та СП”, а “загальнодержавні заходи, що покликані сформувати резерв Сил оборони”. Тож кожен громадянин, який відповідно до законодавства підлягає мобілізації, має виконати свій конституційний обов’язок і прибути у територіальний центр комплектації та соціальної підтримки за місцем реєстрації або в найближчий РТЦК та СП, якщо змінено місце проживання, для уточнення своїх особистих даних.

Як повідомляє “Суспільне“, впродовж 2022-2023 років до поліції Одещини надійшли 28 заяв про можливі незаконні затримання чоловіків, а також напади на військових під час вручення ними повісток.

У соцмережах уже не вперше з’являються відео, на яких люди у військовій формі грубо поводяться з чоловіками в цивільному й навіть силою заштовхують їх у транспорт. Зазвичай вони підписані як такі, на яких відзняті спроби насильно затягнути чоловіків у “військкомат”.

В обласному центрі комплектування такі відео називають фейками, а у пресцентрі охорони та оборони Півдня зазначили, що досліджують ці кадри на правдивість, адже вони можуть бути фальсифікацією.

Як зауважила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк, не на всіх відео, які ширяться мережаю, присутні співробітники територіальних центрів комплектування, і не скрізь зображені заходи мобілізації.

“У випадку, якщо виявляються факти неправомірної поведінки нашого персоналу військового до людей, проводиться робота, службова перевірка і навіть вибачення цих людей перед особою, до якої була застосована некоректна поведінка. Але дуже багато випадків, які викривлені й відео подані вирізаними”, — наголосила Гуменюк.

За її словами, випадки, коли працівники військкомату перепрошували за “надто емоційну поведінку” перед людьми, траплялися і в Одесі.

Читайте також:
В Україні немає “хвиль” мобілізації, вона постійна, – кадровик СВ ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна