Уряд розширив категорії держслужбовців, які можуть виїхати за кордон

Уряд розширив категорії жінок та чоловіків серед держслужбовців, які можуть під час воєнного стану виїхати за кордон до своїх дітей. Тепер це можуть бути і опікуни, піклувальники та прийомні батьки.

Про це 11 лютого повідомляє Держприкордонслужба.

“Пропуск через державний кордон жінки та/або чоловіка, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем (за умови, що він не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері), з-поміж зазначених у цьому пункті осіб, які мають або виховують дитину/дітей віком до 18 років, під час їх виїзду за межі України з метою відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів”, – ідеться в постанові Кабміну, яку поширює ДПСУ.

Прикордонники наголосили, що жінкам-держслужбовцям для виїзду за кордон необхідні: закордонний паспорт, свідоцтво про народження дитини, документи, які підтверджують перебування дитини за кордоном.

Чоловіки додатково повинні мати документи, що підтверджують статус одинокого батька, виховання та утримання дитини батьком самостійно.

Передісторія

23 січня Рада нацбезпеки і оборони, після низки скандальних випадків, заборонила чиновникам і депутатам виїзд за кордон без відряджень.

27 січня Кабінет Міністрів затвердив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин.

Міністерства, центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, яких це стосується, повинні в триденний термін надати до адміністрації ДПСУ список зазначених у постанові осіб. В подальшому вони зобов’язані направляти зміни до цього списку.

Виїзд за кордон народних депутатів та депутатів місцевих рад, суддів, прокурорів, державних службовців, заброньованих працівників та інших категорій осіб, може здійснюватись виключно у службове відрядження.

Передбачено низку винятків із правил та дозволено виїзд: батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном; для лікування за кордоном; на підставі окремого рішення голови ДПСУ, у разі смерті членів сімей за кордоном.

Заборона на виїзд держслужбовцям, окрім як у відрядження, стосується й осіб, які непридатні до військової служби або мали інші підстави для виїзду.

Читайте також:
Прокурор Києва Кіпер їздив у новорічну відпустку за кордон до дружини-росіянки, – “Схеми”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.