Шмигаль доручив повторно розглянути позбавлення Бойка звання Героя

Кабінет Міністрів дав робочій групі доручення повторно розглянути питання щодо позбавлення колишнього лідера “ОПЗЖ”, нардепа Юрія Бойка звання Герой України та винести пропозиції на розгляд РНБО одночасно з набранням чинності законопроєкту щодо підсанкційних осіб.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив 7 лютого.

“На сайті Президента України петиція щодо позбавлення нардепа Юрія Бойка звання Героя України набрала 25 тис. голосів. Міжвідомча робоча група — серед якої представники уряду, НАЗК, СБУ, НАБУ, ГПУ та інших органів — дійшла висновку, що через колізію чинного законодавства деяких діячів станом на сьогодні не можливо позбавити вищих державних нагород.

Тому ще в грудні я доручив Мін’юсту і першій віцепрем’єрці [Юлії Свириденко] напрацювати зміни до законодавства. Це доручення виконано, і сьогодні Уряд схвалив відповідний проєкт закону. Він передбачає, що накладення санкцій на особу дає підстави для позбавлення її державних нагород”, – написав Шмигаль у телеграмі.

За його словами, “Уряд дав робочій групі доручення повторно розглянути питання щодо позбавлення Юрія Бойка звання Герой України та винести пропозиції на розгляд РНБО одночасно з набранням чинності вже згаданого законопроєкту”.

Передісторія

Звання України Героя Юрію Бойку присвоїв Леонід Кучма у 2004 році, коли той очолював НАК “Нафтогаз України” і домовився про газові угоди з Росією та Туркменістаном.

Бойко був народним депутатом України VI, VIII та IX скликань. Віцепрем’єр-міністр України у 2012-2014 рр. в уряді Азарова; міністр енергетики та вугільної промисловості в урядах Януковича 2006-2007 рр. та 2010-2012 рр. Колишній член проросійської Партії регіонів та “Опозиційного блоку – За життя”. Кандидат на посаду президента України у 2014 та 2019 роках. Нині залишається народним депутатом від “Платформи за життя та мир”.

У 2022 році прем’єр-міністр Денис Шмигаль не знайшов підстав для застосування персональних санкцій щодо одного з лідерів “ОПЗЖ” Юрія Бойка.

Читайте також:
Пожежа на вражених ЗСУ “вишках Бойка”: вогонь перекинувся на свердловини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна