Зеленський ввів санкції проти атомної галузі Росії

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки щодо санкцій проти атомної галузі Росії.

Про це він сказав у відеозверненні ввечері 5 лютого.

“Сьогодні є ще один санкційний крок нашої держави проти держави-терориста. Уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо санкцій проти атомної галузі Росії.

Це не останнє рішення щодо цієї їхньої галузі. Сенс наших кроків також у тому, щоб підтримати зусилля наших дипломатів по розширенню глобальних санкцій на цю частину російської машини агресії”, – сказав президент.

Зеленський наголосив, що Росія – це єдина держава у світі, яка дозволяє своїм військовим обстрілювати атомні станції та використовувати АЕС як прикриття для обстрілів. Він нагадав, що російські ракети неодноразово йшли за траєкторіями над ядерними об’єктами України.

“Також держава-терорист використовує атомну галузь як один з елементів зовнішньої експансії для тиску на інші держави, для створення відповідних загроз суверенітету інших держав. Усе це достатні причини, щоб і атомна галузь Росії була під глобальними санкціями. І ми працюємо над цим із нашими партнерами”, – сказав він.

Цього ж дня на сайті президента опубліковано указ №57/2023 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 5 лютого 2023 року “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

У додатку до нього опубліковано перелік із 200 юридичних осіб, які потрапили під санкції строком на 50 років.

Серед них – російська державна корпорація з атомної енергії “Росатом”, її дочірні компанії, низка інститутів та науково-дослідних центрів, заводів, а також акціонерне товариство “Експлуатуюча організація Запорізької АЕС”, прописане в Москві.

Читайте також:
Зеленський підписав укази щодо осіб, в яких виявили російські паспорти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна