Війна триватиме цілий рік, Україні радять тягнути час до надходження “леопардів” і відійти з Бахмута

Війна на території України є “заплутаною” та триватиме принаймні протягом 2023 року. Наразі українській стороні обіцяють кілька важких тижнів, адже росіяни збирають близько 300 тисяч військових – значно більше, ніж під час повномасштабного вторгнення. Посадовці зі США радять українським силам тягнути час в очікуванні нової зброї і, можливо, відійти з Бахмута, щоб зібрати ресурси для власного наступу.

Про це йдеться в оглядовій статті агенції Bloomberg, опублікованій 2 лютого.

Зазначається, що поле бою стабілізувалося після двох приголомшливих українських контрнаступів восени. Але мобілізація військ РФ президентом Путіним — хоча й погано навчених та погано оснащених — зміцнила російські оборонні лінії протягом зими, і незабаром вони можуть бути кинуті в наступ. Це визнає й Україна, коли ГУР говорить, що “в лютому і березні будуть дуже активні бої”.

“Перспектива війни, яка зараз затягується на 2024 рік, може зіграти на користь Росії, якщо вона зможе утримати  [захоплені] території, потенційно змусивши президента Володимира Зеленського взяти участь у будь-яких майбутніх переговорах”, – пише видання.

Скріншот початку статті “Блумберга”

“Враховуючи час, необхідний для доставки, навчання та організації ліній забезпечення, сучасні бойові танки з Європи та США можуть з’явитися на полі бою лише пізніше навесні. Коли вони надійдуть, вони дадуть Україні такий потрібний поштовх”, – зазначають аналітики Bloomberg, порівнюючи це з наданням Україні сучасних систем ППО, що дозволило досягати більших успіхів у відбиванні ракетних атак РФ.

Видання з посиланням на високопоставленого чиновника США пише, що Штати радять українським силам “потягнути час”, доки ці танки та інша зброя прибудуть.

“Щоб зібрати ресурси для весняного наступу на півдні, Україні, можливо, доведеться незабаром вивести свої війська зі східного міста Бахмут, заявили офіційні особи США та Європи, передавши Росії символічну перемогу”, – ідеться в огляді.

За висновком аналітиків, Росія певною мірою вчиться на своїх помилках. Вона вивела військову техніку з районів, досяжних для далекобійної артилерії ЗСУ, побудувала більше оборонної інфраструктури та мінних полів, використовує коротші логістичні лінії. А спроби Москви рекрутувати більше солдатів змусять Київ витрачати більше боєприпасів у той час, коли запаси вичерпуються.

Російські танки Т-90 в Україні, січень 2023. Фото АР

“Тим не менше, Україна кілька разів під час війни вже оговтувалася після тактичних поразок і спростувала прогнози щодо її потрапляння в глухий кут, і цілком може зробити це знову”, – пише видання.

За висновками американських чиновників, відступ ЗСУ з Бахмута не мав би великого стратегічного впливу на війну. І українські війська, ймовірно, створять оборонні лінії дуже близько до нинішньої лінії фронту.

При цьому російська армія продовжує зазнавати значних втрат на полі бою, застосовуючи стратегію використання “гарматного м’яса”, не встигає навчати новобранців, а багато офіцерів середньої ланки ЗС РФ уже загинули в боях.

“Очікується, що від Бахмута армія Росії просуватиметься до Слов’янська та Краматорська. Та навряд чи її силам найближчим часом вдасться захопити всю Донецьку область, зважаючи на величезну територію, яку потрібно охопити”, – пише Bloomberg.

“Обидві сторони, ймовірно, намагатимуться використати елемент несподіванки, тобто час і місце нападу завжди можуть змінюватися залежно від розвитку війни”, – додають автори огляду.

Декілька чиновників заявили, що концентрація ЗС України на півдні навесні та влітку може відкрити можливості щодо Криму, з перерізанням військових поставок Росії через “кримський коридор”. Перед цим армія Росії може спробувати відкинути українські війська якомога далі на північ, щоб убезпечити цінний для Путіна Крим.

Як і сайт Politico з посиланням на джерела в Міністерства оборони США, Bloоmberg пише, що навряд чи Україна зможе повернути Крим найближчим часом – адже уряд у Києві “зосереджений на більш нагальних цілях, які є досить складними”.

“Проте якщо Україні вдасться повернути територію на півдні в районі Мелітополя та розділити російські сили між Кримом і сходом України до кінця літа, Київ забезпечить кілька важких місяців для Путіна та його армії”, зазначає видання.

Читайте також:
“У РФ ще є ресурс для спроб наступальних дій”: Зеленський провів засідання Ставки у звуженому форматі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна