2023 рік стане вирішальним для російської економіки, яка падає, – висновки KSE

Інститут Київської школи економіки презентував оновлений документ про стан російської економіки за лютий 2023 року, зосереджуючись на наслідках від санкцій та продовження війни в Україні. Фахівці очікують, що саме цей рік стане вирішальним для російської економіки.

Про це “Новинарні” повідомили в KSE.

Звіт прогнозує суттєве скорочення доходів від нафти та газу, оскільки середовище стає дедалі менш сприятливим. Окрім того, у 2023 році реальний ВВП Росії скоротиться на 6,1%, а у 2024 році російська економіка буде майже на 15% меншою порівняно зі сценарієм без війни та без санкцій.

“Протягом 2022 року союзники України поступово запроваджували важливі санкції, зокрема обмеження на експорт російської нафти та природного газу. Враховуючи, що Європа успішно знижує свою залежність від російського газу, ціни на енергоносії повертаються до рівня до вторгнення, а також знижуються обсяги експорту та видобутку вуглеводнів, KSE Institute прогнозує різке зниження доходів від нафти та газу у 2023 році”, – зазначено у висновках.

Аналітики вважають, що федеральному уряду РФ буде дедалі складніше фінансувати війну в Україні. Вища сума видатків та зниження доходів призведуть до суттєвого зростання дефіциту державного бюджету – 6,5% у 2023 році та 6,1% у 2024 році. У зв’язку з санкціями щодо центробанку Росії, очікується, що це вплине на стабільність рубля, країні буде важко одночасно розв’язати проблеми монетарної та фінансової стабільності.

“Низькі темпи зростання продуктивності праці, як і раніше, будуть проблемою для російської економіки, а війна та санкції посилюють ситуацію. Оскільки Росія тепер відрізана від важливих фінансових ринків, іноземних компаній вийшли з РФ, а капітальні витрати витіснені витратами, пов’язаними з війною”, – висновує KSE Institute та наголошує, що еміграція висококваліфікованих робітників також позначатиметься на потенційному зростанні в майбутньому.

KSE Institute рекомендує міжнародній санкційній коаліції запровадити додаткові обмеження проти Російської Федерації для того, щоб зменшити фінансування війни та посилити вразливість Кремля.

Ознайомитися із повною версією звіту можна тут.

Читайте також:
Уже нічого боятися: Сбербанк Росії заходить в окупований Крим попри санкції

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.