Ігнат озвучив запит України до Заходу на перший пакет допомоги винищувачами

Україна має намір отримати від міжнародних союзників дві ескадрильї винищувачів – по 12 бойових літаків у кожній – у першому пакеті допомоги.

Такі числа озвучив іспанському виданню El Pais речник ВПС України Юрій Ігнат.

Загалом очікується 24 літаки.

Пріоритетом для України є отримання американських F-16, хоча Київ розглядає варіант французьких Rafale і шведських Gripen.

Полковник Ігнат підтвердив, що передачі літаків передуватимуть складні політичні переговори. Крім того, ПС ЗСУ не зможуть розраховувати на ці літаки на полі бою в короткостроковій перспективі, оскільки на навчання пілотів і команд наземного обслуговування потрібно не менше як пів року.

Контекст

Цього тижня президент України Володимир Зеленський заявив, що після домовленості між Сполученими Штатами та Німеччиною про відправку Україні важких танків наступним кроком має бути надання Україні винищувачів.

У Повітряних силах Великої Британії допустили передачу Україні винищувачів уже після того, як російські війська будуть витіснені з української території.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус напередодні висловився проти надання Україні німецьких винищувачів: “Про це не може бути й мови”. Але раніше так німці казали і про танки “Леопард”.

Глава МЗС Нідерландів Вопке Хукстра минулого тижня сказав, що в Нідерландів “немає табу” на обговорення запиту про F-16, якби такий надійшов від України.

Читайте також:
Словаччина хоче передати Україні свої винищувачі МіГ-29

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна