Зеленський планує поїздку на ООН перед роковинами вторгнення

Президент Володимир Зеленський хоче відвідати ООН, щоб особисто виступити на засіданні Генеральної асамблеї напередодні першої річниці вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Про це в інтерв’ю АР News 24 січня розповіла перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

За її словами, для поїздки Зеленського у Нью-Йорк необхідні багато факторів з огляду на наступну воєнну ситуацію та попередження української розвідки про те, що Росія планує новий серйозний наступ у лютому.

“Наш президент хотів би приїхати, у нього є воля чи намір приїхати, але все ще є питання, чи буде ситуація з безпекою, яка дозволить йому приїхати”, – сказала Джапарова.

Посол України в ООН Сергій Кислиця повідомив, що Генасамблея вже запланувала на 23 лютого дебати високого рівня щодо війни в Україні, після яких 24 лютого відбудеться міністерське засідання Ради безпеки ООН.

Джапарова сказала, що Україна хотіла б, аби Асамблея прийняла одну з двох резолюцій напередодні річниці вторгнення. Один документ підтримає формулу миру президента Зеленського з 10 пунктів, а інший передбачає підтримку створення трибуналу для переслідування злочинів агресії.

Якщо Зеленський приїде на ГА ООН, це буде друга його поїздка за межі України після повномасштабного вторгнення. Нагадаємо, президент України здійснив несподіваний візит до Вашингтона 21 грудня, щоб зустрітися з президентом США Джо Байденом і членами Конгресу.

Читайте також:
ООН розформувала місію з розслідування теракту в Оленівці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна