Мер Харкова Терехов оскаржує в суді штраф за російську мову

Міський голова Харкова Ігор Терехов подав судовий позов до Уповноваженого із захисту української мови Тараса Кременя через повторний штраф за порушення мовного законодавства.

Про це з посиланням на речника харківського очільника Юрія Сидоренка повідомляє Суспільне.

За словами речника, Терехов оскаржує штраф як фізична особа, а не як мер.

Цю інформацію підтвердив і “мовний омбудсман” Кремінь. Він нагадав, що на Терехова було накладено два штрафи:

“Перший випадок стосувався виступу недержавною мовою на телебаченні. Наступна постанова – застосування недержавної в Telegram-каналі і на його сторінці в соцмережі. Тоді ми обійшлися попередженням. Але у зв’язку з тим, що продовжились факти застосування недержавної, ми розглянули справу, запропонували надати пояснення, прибути для розгляду цієї справи особисто або представнику, адвокату. Жодної реакції не було. Тому було прийнято рішення про накладання штрафу”, — пояснив Уповноважений.

Як писала “Новинарня“, раніше Ігоря Терехова оштрафували на 3400 гривень за використання під час телемарафону “Єдині новини” недержавної (російської) мови.

Після цього Терехов заявив, що й надалі буде спілкуватися з харків’янами російською, а офіційно розмовлятиме українською.

При цьому перший штраф міський голова сплатив 2 грудня, повідомила його заступниця Тетяна Чечетова-Терашвілі у відповідь на запит “Суспільного”.

До повномасштабного російського вторгнення Терехов майже ніколи не користувався державною мовою, хоча і брав уроки української. Згодом міський голова почав дуже зрідка на неї переходити. А після штрафу за використання російської на телебаченні під час включень в ефір став постійно послуговуватися державною мовою.

Читайте також:
Оштрафований Терехов заявив, що продовжить спілкуватися з харків’янами російською

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна