“Воно нікчемне”: в МЗС прокоментували оголошення посла України “небажаною особою” в Республіці Сербській

Рішення президента автономної Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка про оголошення представника України Василя Кирилича “небажаною особою” на території РС є “нікчемним”.

Про це 11 січня заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

“Додік оголосив українського посла “небажаною особою” в Республіці Сербській. Ця “новина” і не заслуговувала б якоїсь нашої уваги. Але оскільки дехто за кордоном намагається це представити як щось, що нібито несе якісь наслідки, змушені пояснити — це т.зв. “рішення” є нікчемним”, — написав представник МЗС на своїй сторінці у Facebook.

Ніколенко пояснив, що Україна не має посла у так званій “Республіці Сербській”.

“Василь Кирилич акредитований послом в Боснії та Герцеговині із резиденцією в Загребі. Відповідно до конституції Боснії та Герцеговини, повноваження у сфері зовнішньої політики перебувають у виключній компетенції Президії Боснії і Герцеговини”, — підкреслив він.

Відтак проросійський Додік не має повноважень ухвалювати подібні рішення, наголосив Олег Ніколенко.

“Його заяву слід розглядати виключно як недолугу спробу виправдати свої популістські рішення на догоду Кремля”, — підсумував речник МЗС.

Контекст

Проросійський президент Республіки Сербської (у складі БіГ) Мілорад Додік під час спілкування з журналістами у головному місті автономії Баня-Лука заявив, що посол України в Хорватії Василь Кирилич, який є послом за сумісництвом у Боснії і Герцеговині, оголошений “небажаною особою” в Республіці Сербській.
Додік ухвалив це рішення у відповідь на те, що Кирилич назвав “нагородою від терориста терористу” вручення Додіком ордена президентові Росії Володимиру Путіну.

Читайте також:
США наклали санкції на проросійського лідера боснійських сербів Додіка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна