Жеваго вніс €1 млн застави й регулярно відзначається в поліції Куршевеля, – ЗМІ

Український мільярдер Костянтин Жеваго, якого підозрюють у розтраті, у Франції вийшов з-під варти, бо вніс заставу в розмірі 1 мільйон євро, але не має права залишати територію материкової Франції й повинен постійно “відмічатися” в поліції.

Про це з посиланням на джерело у правоохоронних органах пише “Українська правда“.

“Жеваго вніс заставу. Проживає в Куршевелі. В понеділок, середу і п’ятницю відмічається у відділку. Не може покидати материкову Францію”, – зазначило джерело.

Передісторія

На французькому лижному курорті Куршевель правоохоронці 27 грудня затримали українського олігарха, народного депутата Костянтина Жеваго.

5 січня суд французького міста Шамбері переніс слухання щодо його екстрадиції в Україну колишнього депутата та мільярдера Костянтина Жеваго на 19 січня. До наступного слухання Жеваго випустили з-під варти під заставу в 1 мільйон євро.

Ще 27 вересня 2019 року перша заступниця директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко заявила, що Жеваго перевіряли на причетність до злочинної схеми з розтрати та легалізації 2,5 млрд грн банку “Фінанси та кредит”, де він був акціонером, і заочно вручили підозру.

У межах розслідування кримінального провадження Жеваго було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, також підозри повідомлені низці топменеджерів банку.

“Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку”, — зазначили в ДБР.

Наразі накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних із ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також, накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

За даними видання Forbes, станом на грудень 2022 року власник металургійної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго займає п’яте місце у списку найбагатших бізнесменів України  із 1,4 млрд доларів.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна