У Білорусі легалізували цифрове піратство

У Білорусі фактично узаконили цифрове піратство: новий закон допускає використання в країні фільмів, музики та комп’ютерних програм без згоди їхніх іноземних правовласників.

Про це 7 січня повідомляє DW з посиланням на документ, оприлюднений на національному правовому інтернет-порталі.

Закон легалізує ввезення в Білорусь товарів без дозволу їхніх іноземних правовласників – причому з будь-яких, а не тільки так званих “недружніх”.

Білоруська влада пояснила ухвалення такого рішення “розвитком інтелектуального і духовно-морального потенціалу суспільства” і “зменшенням критичної нестачі на внутрішньому ринку продовольчих та інших товарів”.

У статті про іноземні комп’ютерні програми, музику, телепередачі й “аудіовізуальні твори” йдеться, що за їхнє використання має виплачуватися винагорода. Але у випадку, якщо роялті, зараховане на рахунки патентного органу, не буде затребувано протягом трьох років, ці гроші переходять до бюджету Білорусі.

Згідно із законом, для того, щоб імпорт товарів без санкції правовласника не вважався злочином, достатньо його включення до переліку “істотно важливих” для внутрішнього ринку.

6 січня в Білорусі також оприлюднили закон про вилучення майна іноземців за “недружні дії”, який дозволяє владі Білорусі вилучати гроші, цінні папери та майнові права іноземних громадян і компаній.

Читайте також:
Лукашенко дозволив позбавляти громадянства Білорусі “за екстремізм”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна