Королева Данії відмовилася від патронату над Премією Андерсена, де журі очолила росіянка

Королева Данії Маргрете ІІ відмовилася від патронату над Премією Андерсена через призначення російської ілюстраторки Анастасії Архипової головою журі.

Про це повідомило данське видання DR.

Нагороду вилучили зі списку іноземних проєктів, що відбуваються під патронатом королеви, на сайті Королівського палацу. Згадка про королівський патронат також зникла із сайту Міжнародної ради з книг для юнацтва (IBBY International), яка започаткувала премію.

Контекст

Премія Ганса Крістіана Андерсена була заснована 1956 року. Організація IBBY International присуджує її що два роки письменникам та ілюстраторам за видатний внесок у дитячу літературу.

Цю премію називають “Нобелівською премію в дитячій літературі”. Свого часу її отримали визначні дитячі письменниці Астрід Ліндгрен і Туве Янссон.

28 жовтня 2022 року IBBY опублікувала заяву, в якій засудила війну росії проти України, і нагадала про передумови створення організації.

“IBBY було засновано після Другої світової війни, коли руйнування в Європі та більшій частині світу дуже вплинули на тисячі дітей та сімей. І все ж Джелла Лепман вірила, що це саме той час, щоб об’єднатися, щоб працювати над миром, розумінням і толерантністю через донесення літератури до дітей. Це було її мотивацією, коли вона заснувала IBBY, і її бачення продовжує бути нашим натхненням”, – йшлося в заяві IBBY.

Але 18 листопада IBBY оголосила список журі, де головою виявилася російська ілюстраторка, членкиня Московського союзу художників Анастасія Архипова. Локальні представництв IBBY, зокрема Швеції, Норвегії, Фінляндії, Литви, Латвії, Естонії, Бельгії, Молдови та України, вимагали відставки Архіпової з посади голови журі. Данське представництво IBBY розділилося в цьому питанні.

Анастасія Архипова

Як пише DR, є чимало доказів того, що Анастасія Архипова – не просто художниця, яка ілюструє російські переклади казок Г. Х. Андерсена. Вона отримала безліч нагород, є професором художньої академії в Москві, президентом профспілки ілюстраторів. Але Архипова також входить до правління Московського союзу художників (MоCX), що активно займається пропагандою війни.
Нещодавно організація провела конкурс, на якому російські художники-графіки повинні були представити плакати, відео й меми в соцмережі для використання в кампанії з популяризації “спецоперації” проти України та мобілізації військовозобов’язаних. Подані роботи мають, серед іншого, сприяти “возз’єднанню історичних “русских земель”. Вони показують російського солдата як героїчного месника, який карає українських “фашистів”.

Читайте також:
Кремлівська пропаганда “знищила” всі HIMARS ЗСУ “по другому колу”. Але ті продовжують палити росіян

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна