Уряд затвердив порядок взяття на військовий облік: що нового

Кабінет Міністрів затвердив новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Постанова №1487 від 30 грудня опублікована на сайті уряду.

Зміни передбачають серйозніший контроль за взяттям на військовий облік, цифровізацію багатьох процесів, обмін даними між різними органами влади, реєстрами та працедавцями людей, які підлягають обліку.

Окремо порядок прописує нові правила взяття на облік жінок.

Що в порядку

Військовий облік українців буде відбуватися через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів (цей реєстр був передбачений на законодавчому рівні ще 2021 року).

Реєстр наповнюють уповноважені особи у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), а також у відповідних управліннях та підрозділах СБУ і служби зовнішньої розвідки.

Подавати відомості про себе для військкомату можна буде через “Дію” на підставі свого місця проживання.

Якщо людина, яка підпадає під військовий облік, переїхала на інше місце проживання, вона має в семиденний термін повідомити про це через центри надання адміністративних послуг або через “Дію”. Вона також може звернутися безпосередньо до центрів комплектування.

На військовий облік мають ставати:

  • призовники від 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;
  • військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі;
  • жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений міноборони.

ЗАУВАЖЕННЯ. При цьому не має під собою підстав новина, яку поширили деякі ЗМІ, нібито “на військовий облік також почнуть брати з 16 років (раніше було з 17)”. 
Насправді і раніше стаття 14 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” передбачала те саме: “До призовних дільниць щороку протягом січня – березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання”.

На роботу чи навчання можуть приймати лише за наявності підтвердження, що військовозобов’язаний належним чином стоїть на військовому обліку.

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації мають контролювати ці процеси серед своїх співробітників і надавати інформацію про них у відповідні органи влади.

Жінки-медики та фармацевти, які досі не стояли на військовому обліку, можуть влаштовуватися на роботу без обов’язкового взяття на військовий облік до 2026 року.

Коли військовозобов’язані досягають граничного віку для перебування на військовому обліку (60 років), вони мають з’явитися у відповідний центр комплектування у семиденний термін та знятися з обліку.

Військовий облік серед українців за кордоном будуть вести дипломатичні відомства.

Закордонні дипломатичні установи “сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період)”.

;Вони будуть також “сприяти поверненню” військовозобов’язаних в Україну під час мобілізації. Якщо українець перебуває за кордоном до трьох місяців, на військовий облік за кордоном можна не ставати.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади протягом шести місяців з дня набрання чинності цією постановою мають привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою.

Поки що невідомо, коли запрацює процедура військового обліку в “Дії”.

Читайте також:
Рада скасувала призов на строкову службу під час воєнного стану

“Це ж було вже”: наскільки новим є порядок військового обліку, затверджений Кабміном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна