СБУ затримала на Закарпатті детектива БЕБ за “кришування” підпільного збуту електронних сигарет

Служба безпеки України затримала старшого детектива створеного в липні 2022 року теруправління Бюро економічної безпеки на Закарпатті та місцевого депутата, які “кришували” підпільний збут підакцизних товарів, зокрема електронних сигарет.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Співробітник БЕБ налагодив механізм незаконного одержання грошей від місцевих підприємців. За регулярні “внески” він обіцяв їм не реагувати на факти підпільного збуту електронних сигарет.

За “кришування” нелегального бізнесу детектив вимагав від комерсантів сплачувати йому по $2 з кожної проданої електронної сигарети. При цьому він намагався максимально поширити свій вплив у регіоні й залучити до схеми якнайбільше продавців.

До злочинної діяльності старший детектив залучив депутата сільради в Ужгородському районі.

Співробітники СБУ затримали обох фігурантів після отримання $6000 неправомірної вигоди. Їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Як повідомив народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк, затриманий детектив БЕБ – Іван Грубінка. До того як прийти на роботу Бюро економічної безпеки він обіймав посаду старшого слідчого з особливо важливих справ відділу кримінальних розслідувань ДФС (податкова міліція).

“А саме теруправління БЕБ очолює експрокурор, який щонайменше 20 років перебував на різних посадах у системі”, – зауважив Железняк.

Він додав, що про діяльність цього територіального відділення БЕБ “майже нічого не відомо: окрім двох новин на сайті, де вони… борються з нелегальним обігом цигарок. Тепер зрозуміло як”.

“Саме тому головною частиною перезавантаження БЕБ буде очищення від колишніх податкових міліціонерів, прокурорів, податківців, яких напхали та штовхають туди зараз. Тобто повна заборона обіймати в БЕБ посади. Інакше це справді зміна таблички”, – прокоментував Железняк.

У грудні Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів. Железняк очолив цю ТСК.

Читайте також:
Заступник Єрмака Татаров пропхав у Бюро економічної безпеки двох “своїх людей”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.