“Новина” про зниження віку постановки на військовий облік виявилася фейком

Дмитро Лиховій
журналіст, головний редактор “Новинарні

(FB)

Учора багато ЗМІ поширили фейк. Ну, буває, хтось не розібрався, лажонувся, зліпив смажену новину, а інші й собі побігли, бо як же ж. А насправді склепана “новина” не має під собою підстав.

Ідеться про те, нібито Кабмін прийняв постанову, і тепер “на військовий облік почнуть брати з 16 років (раніше було з 17)”.

Насправді й раніше стаття 14 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” передбачала те саме: “До призовних дільниць щороку протягом січня – березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років”.

Тобто якщо хлопцеві-громадянину України зараз 16 років, але в часовому проміжку до 31.12.2023 виповниться 17, він має стати на військовий облік. Отримати приписне з медоглядом у територіальному центрі комплектування і соціальної підтримки (раніше – районний військкомат).

Ми всі це колись проходили. Це зовсім НЕ означає, що в країні все так погано на фронтах та що уряд починає формувати якийсь Зеленський-югенд.

Це НЕ МАЄ нічого спільного з відправкою на фронт.

Це робиться лише на виконання закону про загальний військовий обов’язок для чоловіків – громадян України (навіть якщо вони резиденти інших країн, тобто живуть за кордоном).

Хто думає інакше – ну, у страху великі очі, буває, але це не є ок. Це шкідливий “шатун”.

Бо, що стосується “югенду”, то все якраз навпаки. В реальності торік в Україні скасували призов на строкову військову службу під час воєнного стану.

При цьому справді, перед Новим роком Кабмін затвердив порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. І в ньому є дещо нове в частині організації. Але без принципових новацій.

Читайте також:
Уряд затвердив порядок взяття на військовий облік: що нового


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна