Відставлений головний рабин Москви закликав євреїв тікати з Росії

Колишній головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт, який подав у відставку під час вторгнення РФ в Україну, закликав російських євреїв залишити країну.

Про це він заявив в інтерв’ю британській газеті Guardian, яке 30 грудня цитує ВВС.

“Коли ми озираємося назад на російську історію, щоразу, коли політична система була в небезпеці, уряд намагався перенаправити гнів і невдоволення мас на єврейську громаду”, – сказав Гольдшмідт.

За його словами, це відбувалося “в царські часи та наприкінці сталінського режиму”.

“Ми спостерігаємо зростання антисемітизму, тоді як Росія повертається до нового типу Радянського Союзу, і крок за кроком залізна завіса знову опускається. Ось чому я вважаю, що найкращий варіант для російських євреїв – це виїхати”, – додав рабин.

Гольдшмідт закликав євреїв покинути Росію, поки вони можуть це зробити, “перш ніж їх зроблять цапами-відбувайлами” за “тяготи”, спричинені війною проти України.

Передісторія

Пінхас Гольдшмідт був головним рабином і головою рабинського суду (Ав Бейт Дін) Москви з липня 2011 року.

7 червня 2022 року був укотре переобраний на посаді на загальних зборах московської єврейської релігійної громади. Тоді ж його невістка повідомила про тиск на Гольдшмідта і його дружину Дару.

6 липня Пінхас Гольдшміт повідомив про звільнення з посад головного рабина Москви та рабина Московської хоральної синагоги.

У липні 2022 року він виїхав із Росії та, вже перебуваючи за межами РФ, у низці інтерв’ю для німецьких та британських ЗМІ засудив вторгнення Росії в Україну, заявив, що війна є катастрофою, у тому числі для Росії, тощо.

В інтерв’ю Sueddeutsche Zeitung Гольдшмідт сказав, що був змушений виїхати, оскільки від єврейської громади вимагали “підтримати спецоперацію” проти України. При цьому критично висловитися про “спецоперацію” громада, зі зрозумілих причин, не могла, і вимушене мовчання стало для нього “великою моральною проблемою”.

Читайте також:
Лавров порівняв Зеленського з Гітлером через “єврейську кров”, Ізраїль та ОП відповіли

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна