На фронті загинула бойовий медик харківського добровольчого підрозділу “Хартія” Владислава Черних

На війні загинула Владислава Черних – бойова медикиня харківського добровольчого підрозділу “Хартія” з позивним “Аїда”. Жінці було 28 років.

Про трагічну втрату повідомив командир “Хартії” Всеволод Кожемяко. “Аїда” загинула 28 грудня.

“Вчора загинула Аїда. Велика особистість, Боєць підрозділу Хартія, наша Сестра Влада Черних”, – написав Кожемяко.

Саме він привіз Владу до Харкова, коли дізнався, що вона хоче служити у “Хартії”, але не може дістатися міста, бо мешкає за його межами – майже в зоні бойових дій.

Владислава Черних

“Я особисто забирав Владу з дому. Я був поруч і заїхав за нею. Її тоді з гордістю проводжала вся родина”, – пригадує чоловік.

Владислава вступила до лав підрозділу як медикиня, утім проходила й обов’язкову піхотну підготовку. Тоді з’ясувалося, що жінка влучно і впевнено працює зі стрілецькою зброєю. Її вміння одразу помітив головний сержант. Так “Аїда” стала першою жінкою в “польовій частині” Хартії.

Зі слів Всеволода, Влада мала бойовий характер.

“Якось я підійшов до неї на стрільбищі і з жартом запитав, чи не ображають її хлопці в підрозділі. “Хай тільки спробують!”, відповіла вона. Потім пам’ятаю, як вона на моїх очах з першого пострілу в перший раз влучила в ціль з гранатомета. І всі зрозуміли, що це серйозний боєць”, ­– згадує воєнні будні з “Аїдою” військовий.

За його словами, Влада постійно прагнула дізнатися щось нове – була “жадібною до знань”. Жінка постійно навчалася військовій справі, а тому її обов’язки не обмежувалися лише тими, що виконує бойовий медик. “Аїда” згодом почала працювати у розвідці, а потім стала пілотом дронів різного призначення: розвідників, бомбардувальників, камікадзе.

“Вона була сфокусована на знищенні окупантів і звільнені від них української землі. Не один раз виконувала дуже складні бойові завдання. Завжди сконцентрована, впевнена в собі і в правоті справи, з гарним почуттям гумору, освічена… дуже ефективна і в той же час скромна”, – розповідає командир “Хартії”.

Крім того, декілька тижнів тому Владислава врятувала життя тяжко пораненому побратиму, надавши йому першу допомогу на полі бою. Тоді екіпаж БПЛА потрапив під вогонь ворожого гелікоптера.

Загибель “Аїди” – дуже важка втрата для “Хартії”, наголошує Кожемяко.

Читайте також:
На Луганщині загинув колишній політв’язень Кремля з Криму, воїн ЗСУ Геннадій Афанасьєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна