До бригад ЗСУ надійшли для тестування перші партії жіночої уніформи й білизни

Перші партії спеціальної військової форми та білизни для жінок-військовослужбовиць надійшли до кількох бригад ЗС України на тестування.

Про це 26 грудня заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Він розповів у фейсбуці, що МОУ разом із волонтерами виготовило два варіанти костюма і спідньої білизни для військовослужбовиць. Під час експериментального носіння також протестують нинішню модель польового костюма – захисниці отримають кітель і штани різної розмірної сітки. Після тестування та зауважень чи побажань від військовослужбовиць виробник доопрацює одяг, а до наказу Міноборони про правила носіння військової форми внесуть зміни.

Резніков додав, що зараз також вивчають можливість використовувати тканину з еластаном, яка дозволяє підганяти одяг під потреби військовослужбовиць.

Крім того, в січні Міноборони хоче почати впроваджувати окремий тип черевиків із високими берцями для жінок в армії.

“Те саме стосується і бронежилетів з урахуванням антропологічних властивостей. Експериментальний зразок такого бронежилета вже розроблено нашими вітчизняними виробниками: із засобами для перерозподілу навантаження тощо. Після завершення циклу випробувань згідно до визначених процедур він піде у війська”, – повідомив міністр.

Олексій Резніков зазначив, що в питанні форми для вагітних “є прогалини”, і над цим треба працювати. За його словами, така форма існує для військовослужбовиць у Німеччині, а торік комбінезони для вагітних почали тестувати в американській армії.

Передісторія і контекст

Улітку 2022 року, за ініціативи проєкту #ArmWomenNow і громадської ініціативи #FormaTwo та за участі радниці – уповноваженої президента України з питань безбар’єрності, Міністерство оборони України розпочало працювати над зразками жіночої форми і вивчати досвід. При тому виявилось, що є доволі небагато країн, в арміях яких існує окрема жіноча польова форма. Таке є навіть не в усіх країнах-членах НАТО.

У США жінкам дозволено служити в армії з 1948 року, і лише в 2011 році в американських збройних силах розробили саме жіночу версію уніформи, яка підходила б за антропологічними параметрами.

Станом на грудень 2022 року в ЗСУ служить 41 тисяча жінок, ще близько 19 тисяч — цивільні співробітниці, які працюють на потреби армії. У бойових діях беруть участь близько 5 тисяч захисниць.

“Сьогодні Україна має потужний показник за кількістю жінок у збройних силах навіть серед країн-членів НАТО. Кількість військовослужбовиць в арміях країн-членів НАТО коливається від 0,3% до 20%. У США, наприклад, 17%, у Великій Британії – 11%, в Польщі – 7%, в Данії – 8%, в Естонії – 10% тощо. У лавах ЗСУ – 9% жінок”, – зазначив Резніков.

Читайте також:
“Я не жінка, пане генерале, я військовослужбовець!”: Наталка Борисовська та її десятирічка в ЗСУ і на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна