Антикорсуд дав 5 років колишній керівниці ДП, яка крала в онкохворих дітей

Вищий антикорупційний суд засудив до 5 років позбавлення волі колишню керівницю державного підприємства “Укрмедпроєктбуд” Ірину Коваль за зловживання на будівництві “Охматдиту”.

Такий вирок ВАКС виніс 26 грудня, повідомляє пресслужба суду.

“Ексочільницю ДП «Укрмедпроектбуд» суд визнав винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, та призначив їй покарання у виді позбавлення волі строком на п’ять років з позбавленням права обіймати посаду керівника суб’єкта підприємництва, у статутному капіталі якого є частка державної або комунальної власності, строком на три роки. Їй призначили штраф у розмірі 750 неоподаткованих мінімуми доходів громадян – 12 750 грн”, – ідеться в повідомленні ВАКС.

Пособника Коваль – колишнього директора ТОВ “Укрпрофмед” – суд визнав винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, та призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки з позбавленням права обіймати посаду керівника суб’єкта господарювання строком на 3 роки.

Йому призначили штраф у розмірі 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – 10 200 грн.

За інформацією “Центру протидії корупції”, йдеться про Ірину Коваль та Ігоря Кучму. 

Обох обвинувачених суд звільнив від покарання за ч. 1 ст. 366 КК України у зв’язку із закінченням строків давності кримінального провадження.

Громадські активісти з ЦПК роз’яснюють: обох засуджених взяли під варту одразу після оголошення вироку.

“За ще одними статтями – за службове підроблення – їх теж визнали винними, але звільнили від відповідальності [лише за цією статтею КК] через сплив строків давності”, – ідеться в повідомленні “Центру протидії корупції”.

Колегія суддів ВАКС повністю задовольнила цивільний позов державного підприємства “Укрмедпроєктбуд” до обвинувачених та стягнула на його користь грошові кошти у розмірі 30 млн грн.

Вирок може бути оскаржений упродовж 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Вищий антикорупційний суд до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Вирок прокоментувала народна депутатка від фракції “Голос” Олександра Устінова: “5 років і 30 млн компенсацій за те, що крала на онкохворих дітках, присудив сьогодні Вищий антикорупційний суд Ірині Коваль. Саме вона, будучи керівником ДП “Укрмедпроектбуд”, крала на обладнанні і побудові Охматдиту”.

“Я писала про це сотні статей, оббила пороги багатьох кабінетів, але найкращим і найефективнішим, що сталося, було створення антикорупційного суду, який ми придумали у мене на кухні. А потім дружно за два роки втілили тоді, як здавалося, крейзі-задум, а насправді – ефективний інструмент досягнення справедливості.
Сподіваюся, пані Ірині кожен з тих 5 років на нарах снитимуться маленькі дітки після хіміотерапіі чи операцій, в яких вона вкрала шанс на життя”, – написала у фейсбуці Устінова, яка раніше була членом правління ГО “Центр протидії корупції”, секретарем Ради громадського контролю НАБУ 1-го скликання, членом наглядової ради благодійного фонду “Пацієнти України”.

Читайте також:
Заввідділення і лікарю-онкологу Інституту раку оголосили підозри у корупції

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна