В Україні воюють 50 тисяч “вагнерівців”, вони отримали зброю з КНДР, – ЗМІ

Приватна російська військова компанія “Вагнер” прийняла партію зброї з КНДР для посилення російських військ в Україні. Це є ознакою розширення ролі “вагнерівців”, а їх проти України воює близько 50 тисяч.

Про це в четвер, 22 грудня, повідомляє інформагенція Reuters з посиланням на американську розвідку та джерела в адміністрації.

При цьому у Вашингтоні назвали чисельність військ “Вагнера” в Україні.

За оцінками Сполучених Штатів, “Вагнер” використовує в Україні 50 тисяч (!) осіб, у тому числі 10 тисяч контрактників і 40 тисяч засуджених, завербованих із російських в’язниць, сказав Кірбі.

“Вагнер” шукає по всьому світу постачальників зброї для підтримки своїх військових операцій в Україні. Ми можемо підтвердити, що Північна Корея завершила початкове постачання зброї компанії “Вагнер”, яка сплатила за це обладнання. Минулого місяця Північна Корея доставила в Росію ракети та снаряди для використання “Вагнером”, – розповів агенції речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі.

За оцінкою США, яка базується на розвідданих, кількість матеріалів, доставлених Північною Кореєю, не змінить динаміку бойових дій в Україні. “Але ми занепокоєні тим, що Північна Корея планує доставити більше військової техніки до Вагнера”, – сказав офіційний представник Пентагону.

Джерелом інформації з цього приводу також є високопоставлений представник адміністрації Джо Байдена, який говорив на умовах анонімності для AP News.

Американські офіційні особи вважають, що постачання зброї КНДР до РФ є прямим порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН, і планують порушити це питання в Радбезі.

Пхеньян створив балістичні ракети, здатні завдати удару практично по будь-якій точці Землі, а також зброю меншої дальності, кажуть експерти з озброєнь.

Американський чиновник зазначив, що президент Росії Володимир Путін все частіше звертається до “Групи Вагнера” (Wagner Group, що належить його союзнику Євгену Пригожину), по допомогу у війні проти України.

Адміністрація Байдена в середу оприлюднила нові обмеження на експорт технологій для Wagner Group в спробі ще більше придушити поставки підряднику. У найближчі тижні будуть запроваджені додаткові санкції проти російської компанії та її групи підтримки в країнах по всьому світу, сказав чиновник.

За його словами, російський бізнесмен Пригожин витрачає понад 100 мільйонів доларів на місяць на фінансування операцій “Вагнера” в Україні, але зіткнувся з проблемами при вербуванні росіян для участі в бойових діях в Україні.

Група Вагнера укомплектована зокрема ветеранами російських збройних сил та воювала, зокрема, в Лівії, Сирії, Центральноафриканській Республіці та Малі.

Американська розвідка вказує на те, що “Вагнер” відіграла важливу роль у боях за українське місто Бахмут і зазнала там значних втрат: за останні тижні було вбито близько тисячі бойовиків “Вагнера”, більшість із яких були “зеками”.

Усередині Росії вплив Пригожина розширюється, а “незалежність його групи від російського міністерства оборони зросла під час війни в Україні”, заявив чиновник.

“Протягом місяців російські військові покладаються на ПВК “Вагнер” у керівництві бойовими операціями в деяких частинах Донбасу – і в деяких випадках російські військові чиновники фактично підпорядковуються командуванню “Вагнера”, – сказав чиновник.

Читайте також:
МЗС України закликає світ визнати ПВК “Вагнер” терористичною організацією

Тактика “Вагнера” під Бахмутом: як досягають результатів зеки з тритижневою підготовкою та як їх б’ють

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна